Toen Yellowstone in 1872 werd uitgeroepen tot nationaal park, was dit tegelijkertijd de geboorte van het National Park System in de VS. Dit ambitieuze plan bracht in de loop van de tijd 423 parken voort (waaronder 63 nationale parken) die openstaan voor bezoekers.

Sinds 1916 heeft de National Park Service allerlei plekken van recreatief, cultureel en historisch belang onder zijn hoede gekregen. De dienst bleek een inspiratiebron voor andere landen, en was een voorbeeld voor parkbeheer over de hele wereld.

Ruim 15 miljard bezoekers zijn op pad gegaan langs de 136.000 kilometer aan rivieren en beekjes; de ruim 18.000 vierkante kilometer aan bekkens, meren en zee; de ongeveer 6900 kilometer aan kustlijn en de bijna 30.000 kilometer aan paden.

De missie van de dienst, deze kostbare plekken beschermen, om zo de huidige en toekomstige generaties voor te lichten, te laten genieten en te inspireren, is onveranderd gebleven.

Op deze tijdloze, maar wel al oude foto’s zijn de jeugdjaren van verschillende nationale parken te zien. Ze herinneren ons aan het natuurschoon dat het National Park System onder zijn hoede heeft.

Op deze panoramafoto zijn Lake Bryanthus en Mount Rixford in het Kings Canyon National Park in California te zien Het in 1940 tot nationaal park uitgeroepen Kings Canyon en het naburige Sequoia National Park dat al in 1890 die titel kreeg worden sinds 1943 gezamenlijk beheerd
Op deze panoramafoto zijn Lake Bryanthus en Mount Rixford in het Kings Canyon National Park in California te zien. Het in 1940 tot nationaal park uitgeroepen Kings Canyon en het naburige Sequoia National Park, dat al in 1890 die titel kreeg, worden sinds 1943 gezamenlijk beheerd.
Pacific Photo Co., Library of Congress

Een vrouw werpt een blik over de rand van een klif na een sneeuwbui in de Grand Canyon Dergelijke stereofotos naast elkaar leveren een enkel driedimensionaal beeld op wanneer ze met een stereoscoop worden bekeken
Een vrouw werpt een blik over de rand van een klif na een sneeuwbui in de Grand Canyon. Dergelijke stereofoto’s naast elkaar leveren een enkel, driedimensionaal beeld op wanneer ze met een stereoscoop worden bekeken.
Keystone View Company, Library of Congress
Op deze stereofoto uit circa 1903 staat de toenmalige Amerikaanse president Theodore Roosevelt bij Glacier Point in Yosemite National Park in de staat Californi Roosevelt was een fervent voorstander van het parksysteem er werden vijf nationale parken in het leven geroepen tijdens zijn regeerperiode
Op deze stereofoto uit circa 1903 staat de toenmalige Amerikaanse president Theodore Roosevelt bij Glacier Point in Yosemite National Park in de staat Californië. Roosevelt was een fervent voorstander van het parksysteem; er werden vijf nationale parken in het leven geroepen tijdens zijn regeerperiode.
Library of Congress
Op een foto zijn Ayers Peak en Cape Split te zien in de Grand Canyon in Arizona De Grand Canyon werd in 1919 tot nationaal park benoemd en was daarvoor uitgeroepen tot woudreservaat en nationaal monument Tegenwoordig bezoeken zon vijf miljoen mensen per jaar de canyon
Op een foto zijn Ayer’s Peak en Cape Split te zien in de Grand Canyon in Arizona. De Grand Canyon werd in 1919 tot nationaal park benoemd en was daarvoor uitgeroepen tot woudreservaat en nationaal monument. Tegenwoordig bezoeken zo’n vijf miljoen mensen per jaar de canyon.
H.G. Peabody, Boston, Library of Congress
Muilezels vergemakkelijken de tocht over een hoog wandelpad in de Grand Canyon Ook tegenwoordig nog zijn ritjes op ezels populair in het park
Muilezels vergemakkelijken de tocht over een hoog wandelpad in de Grand Canyon. Ook tegenwoordig nog zijn ritjes op ezels populair in het park.
H.C. White Co., Library of Congress
Op deze stereofoto is een zwarte beer op zoek naar eten tussen vuilnisbakken op een wagen in Yellowstone National Park In Yellowstone komen zowel zwarte beren als grizzlyberen voor De dieren kunnen tussen maart en november worden gespot
Op deze stereofoto is een zwarte beer op zoek naar eten tussen vuilnisbakken op een wagen in Yellowstone National Park. In Yellowstone komen zowel zwarte beren als grizzlyberen voor. De dieren kunnen tussen maart en november worden gespot.
Ingersoll View Company, Library of Congress
Bezoekers aan het Crater Lake in Oregon nemen het ervan in een boot in de buurt van Wizard Island een klassieke sintelkegel die zijn naam te danken heeft aan zijn gelijkenis met een tovenaarshoed Het Crater Lake is met zijn 630 meter het diepste meer in de Verenigde Staten Het bevindt zich in Mount Mazama een slapende vulkaan in de Cascades
Bezoekers aan het Crater Lake in Oregon nemen het ervan in een boot in de buurt van Wizard Island, een klassieke sintelkegel die zijn naam te danken heeft aan zijn gelijkenis met een tovenaarshoed. Het Crater Lake is met zijn 630 meter het diepste meer in de Verenigde Staten. Het bevindt zich in Mount Mazama, een slapende vulkaan in de Cascades.
Kunselman-Gerking, Library of Congress

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op 3 april 2018. Er zijn nieuwe foto’s en informatie aan toegevoegd. Starlight Williams werkte mee aan dit artikel.  

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com