De bekendste farao in het oude Egypte was het kind van een huwelijk tussen broer en zus Inteelt kan de oorzaak zijn geweest van zijn aangeboren klompvoet en er zelfs voor gezorgd hebben dat hij geen erfopvolger kon krijgen met zijn vrouw die waarschijnlijk zijn halfzus was

Als bij het nieuwe onderzoek in de tombe van koning Toetanchamon nieuwe kamers worden gevonden, zouden deze dan de begraafplaats kunnen zijn van Nefertiti, de zoekgeraakte koningin die op twee manieren met de jonge farao verbonden is?

Als dat het geval is, dan kunnen kamers weer een mummie toevoegen aan de intrigerende en verstrengelde familiebanden. Meer dan een eeuw aan opgravingen in en rond de Egyptische Vallei der Koningen heeft tot nu toe 64 tombes en bijbehorende kamers opgeleverd. De met schatten gevulde grafkamer van koning Toetanchamon, nu bekend als KV62, is met afstand de beroemdste van allemaal. Maar ook veel andere koninklijke tombes en mummies uit de 18e en 19e dynastie van het oude Egypte zijn aan het licht gekomen.

In 2007 begonnen Egyptische wetenschappers genetisch onderzoek uit te voeren op 16 koninklijke mummies. De afgebeelde mummies zijn geïdentificeerd als Toetanchamons naasten - zijn grootouders, zijn ouders, zijn vrouw, en twee gemummificeerde foetussen in zijn tombe die waarschijnlijk zijn dochters waren. Maar een legendarische koninklijke mummie uit deze periode ontbreekt, wiens naam telkens opduikt als er een nieuwe vondst wordt gedaan in de koningsgraven - de prachtige koningin Nefertiti. Zij was de belangrijkste vrouw van Achnaton, Toetanchamons vader.

Toetanchamons moeder was een andere vrouw, van wie we de naam niet weten. Dat maakt Nefertiti de stiefmoeder van Toetanchamon. De familiebanden van Toetanchamon zijn nog gecompliceerder door de incestueuze koninklijke tradities van die periode. Toetanchamon trouwde met zijn halfzus Anchesenamon, een dochter van Nefertiti en Achnaton. Dat maakt Nefertiti ook zijn schoonmoeder.