1. Akropolis

Beklim de tafelberg Akropolis van Athene waar het fameuze Parthenon, getuige van één van de oudste beschavingen van Europa, zich trots staande houdt door de eeuwen heen. Ooit was deze plek één en al pracht en praal: kolossale, kleurrijke gebouwen en gigantische bronzen beelden. Dwaal door de machtige pilaren die het Parthenon omhoog houden en bewonder de overblijfselen van Pericles’ monumenten, waar je een vleugje van de vervlogen extravagantie kan opsnuiven.

This is an image
George Papapostolou / Getty Images

2. Santorini

De naam Santorini klinkt geen mens vreemd in de oren, het eiland staat bekend om het spectaculaire uitzicht wanneer de zon ’s avonds in de zee zakt en de lucht met donkerrode, -paarse en -oranje tinten speelt. De witte huisjes met blauwe daken zijn dankbaar fotomateriaal en op de rug van een ezeltje beklim je de trappen naar de top van de heuvel. Je bent hier niet de enige bezoeker, maar toch blijft het eiland zijn eigenwaarde behouden en weigert het weg te zinken onder het massatoerisme door een zekere sparkle te bewaren voor elke bezoeker.

3. Chios

In het noorden van het grote eiland Chios beklim je de majestueuze rotspartijen en in het zuiden bewandel je vruchtbare vlaktes waar de wereldberoemde mastiekbomen groeien. Deze bomen groeien enkel in de mastiekdorpen van Chios en produceren een kostbare harssoort. Hier overheerst de rust en is massatoerisme nog een vreemd woord. Voor wat meer bedrijvigheid ga je naar Chios-stad, met zijn drukke marktjes, chaotische verkeer en eeuwenoude maritieme geschiedenis zal je je niet snel vervelen. Van hieruit spring je op de boot richting het op een boot richting de kleine onbekende eilandjes Inousses en Psara, of vaar je meteen door naar het vlakbij gelegen Turkije.

4. Delphi

Delphi is letterlijk het centrum van de wereld, volgens de oude Grieken dan toch. Volgens hen was het de plek waar de hemel de aarde raakt en stervelingen boden er hun aardse problemen op een plaatje aan de goden aan. Zelfs de meest rationele scepticus voelt de spirituele magie hier in de lucht zinderen en de archeologische heiligdommen zijn het geruststellende bewijs dat levensvragen en mysteries van alle tijden zijn. Je koopt een busticket naar de archeologische stad het beste een dag op voorhand, gezien deze redelijk snel uitverkocht zijn.

This is an image
Michele Falzone / Getty Images

5. Knossos

De hoofdstad van het oude Minoïsche Kreta was tien eeuwen lang de eerste en grootste stad van Europa. De overblijfselen van villa’s, het theater, grote kruiken en graven getuigen van een geschiedenis vol grootsheid en complexiteit. De historische kers op de taart is het paleis van koning Minos, die de beschaving tot een hoogtepunt bracht. Ga erheen voor tien uur om de drukte te vermijden en neem je eigen picknick mee of eet in het nabijgelegen Iraklio Wine Country.

6. Metéora

Metéora betekent letterlijk ‘in de hemel’ en die naam kreeg deze plek niet voor niets. De rotsen rijzen statig boven je uit en daarbovenop bevinden zich imposante kloosters. Via een smalle trap kom je uit bij de kloosters waar je naar hartelust kan ronddwalen in de schattige plantsoentjes en kerkelijke ruimtes. De toegangsprijs is slechts twee euro. Zorg er wel voor dat je kleding draagt die je schouders en knieën bedekt.

This is an image
Kelly Cheng / Getty Images

7. Chania en Rethimnon

Lokale Griekse lekkernijen eten in een gezellige stadstuin of op een romantisch terras, struinen door de pittoreske staatjes, langs de kerken en Venetiaanse haven of genieten van het bruisende nachtleven. Beide steden lenen zich er perfect voor. Chania en Rethimnon liggen op een uurtje rijden van elkaar en zijn dus prima te combineren voor een stedentrip op Kreta. Als je moe bent van het enorme aanbod cultuur en historie in de steden, kan je ook even in de zon gaan liggen op een van de talloze stranden.

8. Samariakloof

Hier zie je hikers in alle vormen en maten, ervaren en onervaren, in professionele uitrusting of op slippers... Test je hikekwaliteiten in het 16 kilometer lange wandelpark op Kreta en voel je klein worden terwijl je je een weg baant langs de enorme muren van de kloof. Je bent hier nooit alleen, maar de rauwe schoonheid van de natuur laat zich niet ondermijnen en wordt met elke kilometer spectaculairder. Als je heel goed oplet zie je misschien een verlegen kri-kri, een beschermde berggeit die met uitsterven bedreigd is, of spot je een steenarend in de lucht.

This is an image
Evan Karageorgos, Flickr