Het echte Griekse leven

Nu een nieuwe generatie Grieken het nationale erfgoed opnieuw ontdekt, wordt verder gekeken dan toeristische hotspots als Mikonos. Reis mee naar de Cycladen.

Door Costas Christ
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:58 CET
Foto door Dennis Degnan, Corbis

Nu een nieuwe generatie Grieken het nationale erfgoed opnieuw ontdekt, wordt verder gekeken dan toeristische hotspots als Mikonos. Er is – ondanks de chaos waarin het land verkeert – weer volop aandacht voor schoonheden als Ios. Dit eilandje van zo’n 108 vierkante kilometer, deel van de Cycladenarchipel, is alleen per boot bereikbaar (waaronder de pont vanaf Santorini). 

Traditie en historie

Wie het echte Griekse leven wil ervaren, is hier aan het juiste adres. Herders voeren hun kuddes door de vruchtbare vallei van Epano Kampos en over bergpaden. Skarkos, de oudste archeologische vindplaats op Ios, dateert uit het derde millennium v.Chr., en het 16de-eeuwse klooster van Pyrgos ligt aan de voet van de hoogste berg op het eiland. ‘We zagen hoe andere Griekse eilanden werden volgebouwd en zijn vastbesloten om Ios daarvoor te behoeden,’ zegt Vassiliki Petridou, de man achter Luxurious Island Experience, een plaatselijk eco-resort. Volgens bronnen uit de 2de eeuw voor Christus ligt Homerus op Ios begraven. Veel ‘pelgrims’ bezoeken dan ook zijn (onbevestigde) graf, op de noordpunt van het eiland.  

Tip: Geniet van Ouzo uit Plomari, in de Free Bar op het strand van Mylopotas.

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Griekenland
Zeildromen in de Méditerranée
Griekenland
Trouwen op Kreta
Griekenland
Reizen naar Griekenland: 5 praktische vragen
Griekenland
Verliefd (en getrouwd) op Kreta
Reizen
Adembenemende hikes in Europa die minder bekend zijn

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.