Tsjechië: de kerk uit je nachtmerries

In het Tsjechische dorpje Luková, 50 kilometer ten noorden van Pilsen, is een 14de eeuwse kerk ingericht als het toneel van een horrorfilm. Spookachtige beelden sieren de banken en het gangpad. Ze zijn zo levensecht dat je haren ervan overeind gaan staan.

Gepubliceerd 27 okt. 2017 16:26 CEST
Foto van Jeff Peters/Flickr

In 1968 zaten de dorpelingen van Luková nietsvermoedend in hun kerk. Ze namen afscheid van één van hun dorpsgenoten. De mis werd abrupt onderbroken toen een deel van het plafond ineens naar beneden viel. De bewoners vluchtten de kerk uit, ervan overtuigd dat het er spookte. Op een paar buurtkinderen na duurde het ruim veertig jaar voordat er iemand weer voet over de drempel zette.

Kunstenaar Jakub Hadrava zocht het kerkje, Sint George’s, uit voor zijn afstudeerproject. Dorpsbewoner Petr Koukl steunde hem in zijn plannen om de kerk weer aantrekkelijk te maken voor toeristen. De kerk was natuurlijk zwaar verwaarloosd en leeggeroofd, maar Hadrava was ervan overtuigd dat hij de kerk met zijn griezelige idee weer op de kaart kon zetten. Daar bleek hij gelijk in te hebben.

Hadrava’s spookachtige beelden sieren de eeuwenoude kerk.
Foto van Christian Greller/Flickr

In de zomer van 2014 werden Hadrava’s spookachtige beelden in de kerk geplaatst. Hij hoopte dat iedereen die in het kerkje kwam, zijn eigen interpretatie had bij zijn werk. Sommigen zagen er de geesten van de Sudeten-Duitsers in die na de Tweede Wereldoorlog uit Luková werden verbannen. Anderen zagen het als niet meer dan Halloween monsters, terwijl sommigen er juist de representatie in zagen van de mensen die hier vanaf de 14de eeuw naar de priester luisterden. De meeste mensen zien het als een symbool van de vergankelijkheid van het leven.

Een beeld dat zo in je ergste nachtmerrie voor kan komen. 
Foto van Matej Divizna/Getty Images

Al snel kreeg het verhaal bekendheid. De geesten blijken enorm populair te zijn bij toeristen. Dankzij de door hen achtergelaten donaties hebben de dorpelingen nu de mogelijkheid om het kerkje te restaureren en nog langer te mogen genieten van dit eeuwenoude bouwwerk. Voor zover bekend blijven Hadrava’s beelden gewoon in de kerk staan.

 

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.