Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in National Geographic Traveler, editie 4, 2021.

Dinosaurussen van Cabazon VS
Dinosaurussen van Cabazon, VS.
Getty Images

Cabazon Dinosaurs

Waar: Cabazon, Verenigde Staten

Maker: Claude Bell

Hoogte: 46 meter

Voltooid: 1975

Materiaal: staal en beton

Wat: Dit dinosaurusduo, Dinny the Dinosaur en Mr. Rex, langs de weg in Californië was in eerste instantie geplaatst om meer bezoekers te trekken naar het restaurant van maker Claude Bell. Diens oorspronkelijke plan was het dier gloeiende ogen en een vuurspuwende bek te geven om passerende automobilisten de stuipen op het lijf te jagen, maar hier kreeg hij geen toestemming voor.

Standbeeld van Peter de Grote Rusland
Standbeeld van Peter de Grote, Rusland.
Getty Images

Standbeeld van Peter de Grote

Waar: Moskou, Rusland

Maker: Zoerab Tsereteli

Hoogte: 98 meter

Voltooid: 1997

Materiaal: roestvrij staal, brons en koper

Wat: Volgens het gerucht was dit beeld eigenlijk bedoeld als eerbetoon aan Columbus, ter gelegenheid van de vijfhonderdste verjaardag van zijn eerste reis. Beeldhouwer Tsereteli kon echter geen Amerikaanse koper voor het werk vinden, dus gaf zijn vriend en voormalig burgemeester van Moskou opdracht voor het stuk. Het werd opnieuw bewerkt om de driehonderdste verjaardag van de Russische marine, opgericht door Peter de Grote (1672-1725), te vieren. De Moskovieten waren niet blij met het standbeeld – Peter de Grote had tenslotte zo’n hekel aan de stad dat hij Sint-Petersburg tot hoofdstad van Rusland benoemde. Er is een voorstel gedaan het beeld te verplaatsen naar de favoriete stad van de tsaar, maar tot nu toe heeft Sint-Petersburg vriendelijk bedankt.

Keizers Yan en Huang China
Keizers Yan en Huang, China.
Getty Images

Keizers Yan en Huang

Waar: Zhengzhou, China

In opdracht van: de Chinese overheid

Hoogte: 106 meter

Voltooid: 2007

Materiaal: steen

Wat: Volgens de legende brachten de keizers Yan en Huang vijfduizend jaar geleden de Chinezen de essentie van het leven bij. Huang leerde de bevolking hoe ze wilde dieren moesten temmen en schuilplaatsen konden bouwen om zichzelf te beschermen. Yan wordt in China beschouwd als de grondlegger van de landbouw. Hij leerde de mensen namelijk hoe ze het veld moesten ploegen en gaf daarmee het startsein voor de moderne landbouw. In de provincie Henan wordt het grootste deel van de tarwe, soja en rijst in China geproduceerd. Het is dus passend dat juist deze twee keizers trots uitkijken over de graanschuur van het land.

Monument voor Joeri Gagarin Rusland
Monument voor Joeri Gagarin, Rusland.
Getty Images

Monument voor Joeri Gagarin

Waar: Moskou, Rusland

Maker: beeldhouwer Pavel Bondarenko, architecten Jakov Belopolski, F.M. Gazjevski en ontwerper A.F. Sudakoj

Hoogte: 42,5 meter

Voltooid: 1980

Materiaal: titanium

Wat: Joeri Gagarin (1934- ’68) was een Russische Sovjetpiloot en kosmonaut. In 1961 was hij de eerste mens die aan boord van de Vostok 1 de aarde verliet en de ruimte verkende. Gagarin was een stuk kleiner dan zijn standbeeld doet vermoeden. Vanwege de krappe ruimte in de capsule was de Sovjet-Unie op zoek naar kleine astronauten. Met een lengte van 1,57 meter was Gagarin de perfecte kandidaat.

Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte Senegal
Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte, Senegal.
Getty Images

Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte

Waar: Dakar, Senegal

Maker: Pierre Goudiaby Atepa

Hoogte: 50 meter

Voltooid: 2010

Materiaal: brons

Wat: President Abdoulaye Wade gaf opdracht voor het beeld en streek daarmee de Senegalese bevolking flink tegen de haren in. Er volgden straatprotesten tegen het wanbeleid van de president, waarvan dit standbeeld volgens hen de ultieme uiting was. Oppositieleider Ndeye Fatou Toure omschreef het monument als een ‘economisch monster en een financieel schandaal in de context van de economische crisis.’

Verdediger van het citadel WitRusland
Verdediger van het citadel, Wit-Rusland.
Getty Images

Verdediger van het citadel

Waar: Brest, Wit-Rusland

Maker: Alexander Kibalnikov

Hoogte: 30 meter

Voltooid: 1971

Materiaal: steen

Wat: Het verbeten gezicht van een soldaat van het Rode Leger kijkt uit over de ruïnes van het fort van Brest, dat in 1941 werd verwoest door de verrassingsaanval van de nazi’s. CNN nam het beeld voor de grap op in een lijst van de lelijkste attracties ter wereld, maar verontschuldigde zich later toen Wit-Rusland verhaal kwam halen en liet weten het monument ter ere van de overleden soldaten bepaald niet als een lachertje te beschouwen.

Chipul Lui Decebal Roemeni
Chipul Lui Decebal, Roemenië.
Getty Images

Chipul Lui Decebal

Waar: Orșova, Roemenië

Maker: Florin Cotarcea

Hoogte: 42,9 meter

Voltooid: 2004

Materiaal: steen

Wat: Decebalus was de laatste koning van het rijk Dacia, het huidige Roemenië. Hij vocht drie oorlogen tegen twee Romeinse keizers voordat hij uiteindelijk bezweek voor de macht van Rome in 106. Ironisch genoeg is de inscriptie bij het beeld in het Latijn geschreven. Er staat: ‘Decebalus Rex – Dragan Fecit’ (‘Koning Decebalus – gemaakt door Dragan’).

Monument voor de Moeder van het Vaderland Oekrane
Monument voor de Moeder van het Vaderland, Oekraïne.
Getty Images

Mother Motherland

Waar: Kiev, Oekraïne

Maker: Jevgeni Voetsjetitsj, Vasyl Borodai

Hoogte: 62 meter

Voltooid: 1981

Materiaal: roestvrijstaal

Wat: Oorspronkelijk zou het enorme beeld, dat symbool staat voor de Sovjetstaat en het communisme, nog hoger worden. Na enig rumoer werd besloten een stuk van het zwaard af te halen. Dit zou anders hoger zijn dan het kruis van de Pechersk Lavra, een orthodox-christelijk klooster in Kiev.

Sanyase Guanyin der Zuidelijke Zee China
Sanya’se Guanyin der Zuidelijke Zee, China.
Getty Images

Sanya'se Guanyin der Zuidelijke Zee

Waar: Hainan, China

Maker: onbekend

Hoogte: 108 meter

Voltooid: 2005

Materiaal: koper

Wat: Het Guanyinbeeld heeft drie kanten, waarbij aan elke zijde een andere versie van Guanyin (de godin van troost en genade) is afgebeeld. Aan de eerste zijde heeft ze een boeddhistisch geschrift vast en maakt ze met haar rechterhand een vitarka mudra – het boeddhistische gebaar voor de overdracht van kennis. Aan de andere kant heeft Guanyin haar handpalmen gekruist en draagt ze een boeddhistisch gebedssnoer. Aan de derde zijde houdt zij een lotusbloem in haar handen.

Eenheidsbeeld India
Eenheidsbeeld, India.
Getty Images

Eenheidsbeeld

Waar: Kenvadia, India

Maker: Ram V. Sutar

Hoogte: 182 meter

Voltooid: 2018

Materiaal: beton en staal

Wat: Met een hoogte van 182 meter is dit beeld van Vallabhbhai Patel (1875-1950), een van de voorvechters van de onafhankelijkheidsstrijd van India, het hoogste beeld ter wereld. Het eiland waarop het standbeeld staat, wordt door de lokale bevolking beschouwd als heilige grond. Daarnaast zijn bewoners bij de bouw van het beeld veel van hun landbouwgrond kwijtgeraakt. Als protest besloten de 21 dorpshoofden de inhuldiging van het beeld niet bij te wonen.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in National Geographic Traveler, editie 4, 2021.