Ik zette mijn angst voor kou overboord, pakte de warmste spullen in en liet me verrassen: een week in Reykjavik en vanaf daar op verschillende excursies. Uiteindelijk werd het een luxe rondreis per warme bus door het zuiden van IJsland.

Zeebenen en Aziatische walvissen

Een dagje walvissen spotten lijkt op ‘rennen voor je leven’, want de boot staat vol Aziaten. Zodra er omgeroepen wordt dat er op 1 uur een walvis was te zien, loopt iedereen van links naar rechts en vice versa. Ik word niet snel zeeziek, maar hier zijn mijn benen niet tegen opgewassen. Desondanks weet ik wel regelmatig een glimp op te vangen van de walvissen.

Uitbarsting

Per sneeuwscooter dé vulkaan op die een paar dagen later uitbarstte. Niets te zien dan wit ijs, een glazig zonnetje en blauwe lucht. Zelden heb ik me zo klein op de wereld gevoeld. Nog steeds probeer ik mijzelf wijs te maken dat de uitbarsting niets te maken heeft gehad met mijn aanwezigheid – want wat had ik daar te zoeken, op zo’n onder de ijsvlakte verstopte vulkaan?

This is an image

Coupe mos

Uiteraard mag een rondje paardrijden op een IJslandse pony en de Golden Circle met de watervallen en de geisers niet ontbreken. Het IJslandse landschap is een bizarre gewaarwording. Geen begroeiing, zwart maanlandschap met triest uitziende grasplukjes, geel mos en mini-boompjes. Intrigerend. Ook kan ik de Blue Lagoon van mijn bucketlist vinken. Het water is hemels, zeker met de temperaturen rond het vriespunt om je hoofd. Gegarandeerd goed voor je bloeddruk en het thermale water staat bekend om haar heilzame werking voor de huid. Toch geef ik graag een waarschuwing mee; zo goed als het voor je huid is, zo slecht is het voor je haar. Ik kwam letterlijk met coupe mos uit het water. En daar heb ik nog maanden mee rondgelopen.

Warme lammetjes

De natuur is indrukwekkend, het landschap onbegrijpelijk mooi en iedere keer als ik nu de film The Secret Life of Walter Mitty zie, moet ik mijzelf inhouden om niet meteen een ticket naar IJsland te boeken. Maar het is niet alleen de natuur die mij wist te betoveren. Het zijn de IJslanders zelf. In ieder restaurant, bij iedere kop filterkoffie, bij iedere excursie. Of het buiten nou sneeuwde, ijzig waaide of stralend weer was – de warmte van IJsland zit hem misschien niet in het klimaat, maar absoluut in de mensen.

Tip: Bezoek het eiland niet tijdens de feestdagen – dan is zelfs de enige pizzabezorger in het hele land dicht.

Tip 2: Warm op bij de cheesecake in Café de Paris. Daar droom ik nog van.

Tip 3: Neem een tussenstop als je de volgende keer naar de Verenigde Staten vliegt. Rol je vanuit het vliegtuig zo de Blue Lagoon in!

Lees ook de blogs die digital nomad Veerle Witte schreef over haar reis door IJsland.