Europa’s langste ijstunnel in IJsland

Langjökull is de op een na grootste gletsjer ter wereld. En nu is het mogelijk om naar het hart van deze IJslandse ijsmassa af te dalen.

Door Emilie Terpstra
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:00 CET
Foto door IceCaveIceland, Facebook

Een gebied van zo’n 143.000 voetbalvelden, volledig bedekt onder een ijskap van honderden meters dik. Dit machtige natuurfenomeen, ook wel bekend als de Langjökullgletsjer, is te vinden in de IJslandse hooglanden. Tot nu toe was het alleen mogelijk voor geoefende avonturiers om de gletsjer van dichtbij te ervaren, maar over twee weken kan iedereen ervan genieten. Touroperators Baldvin Einarsson en Hallgrímur Örn Arngrímsson kwamen in 2010 op het idee  gigantische tunnel te graven die naar het hart van de ijsmassa  zou leiden – op 1 juni 2015 gaat hun tunnel open voor bezoekers.

De medewerkers van Into the Glacier groeven een doorgang van 800 meter lang en dertig meter diep. Een aantal kamers die langs de gang zijn uitgehouwen, zal dienen als café voor een – waarschijnlijk ijskoud – drankje en als expositieruimte waarin informatie en onderzoeksresultaten over Langjökull gepresenteerd worden. Tot slot is er een heuse kapel gemaakt in het ijs, die gehuurd kan worden voor bruiloften, feesten en bijeenkomsten.

Een van de open ruimtes in de gletsjer. 
Foto door IceCaveIceland, Facebook

De bedenkers stellen dat vooral het adembenemende blauwe ijs een verschijning is die zij graag willen delen met de wereld. Deze verkleuring in het ijs ontstaat door het samenpersen van de sneeuw – hoe meer het samengedrukt wordt, hoe minder luchtbellen er in de sneeuw blijven zitten en hoe blauwer het ijs is. Bezoekers zullen dit bijzondere kleurenspel zien wanneer ze in de tunnel afdalen: naarmate ze dieper de gletsjer in lopen, verandert de kleur van de wanden langzaam van wit naar helder blauw.

Een tour naar het hart van Langjökull duurt twee tot drie uur en kost minimaal 120 euro. De gletsjer is ook op andere manieren te verkennen, bijvoorbeeld door een helikoptervlucht of een tocht bovenop de ijskap. Bezoek voor meer informatie de website van Into the Glacier.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

IJsland
Vier een onvergetelijk feestje in IJsland
IJsland
Waarom je één keer in je leven oud en nieuw in Reykjavik wil vieren
IJsland
Highlights IJsland
Reizen
In het spoor van de pioniers: op expeditie langs de kust van Alaska
Reizen
Bestemmingen om te bezoeken als je van Star Wars houdt

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.