Piloot geeft tour boven actieve Bárdarbunga-vulkaan

Vulkaanuitbarstingen kunnen het vliegverkeer aardig ontregelen, maar daarnaast zorgen ze voor een van de mooiste natuurlijke kleurenshows die we kennen.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:00 CET
Foto door NONE << Afp PNONE hoto, ho, armann Hoskuldsson University Of Iceland

De Bárdarbunga-vulkaan, een van de grootste vulkanen van IJsland, heeft de afgelopen maand al verschillende problemen veroorzaakt. Veel toeristen zijn geëvacueerd vanwege de dreiging van een grote uitbarsting en ook het vliegverkeer boven het eiland lag een tijd stil. Nu de alarmcode is afgezwakt besloot een piloot van Iceland Air zijn passagiers te trakteren op een wel heel uniek uitzicht, door een rondje te vliegen rond de actieve vulkaan. Een van de reizigers in het vliegtuig maakte een foto van het indrukwekkende schouwspel, die vervolgens op de Twitterpagina van Iceland Air werd gedeeld: 

Het is al onrustig rond Bárdarbunga sinds 16 augustus dit jaar, toen er honderden kleine aardbevingen in het gebied werden gemeten. Hoewel er tot nog toe geen grote uitbarsting heeft plaatsgevonden, is het lastig te voorspellen of deze misschien nog zal komen. Daarom werden er de afgelopen maand verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen. Bárdarbunga is overigens niet de enige IJslandse vulkaan die wel eens overlast heeft veroorzaakt. In 2010 barstte de Eyjafjallajökull-vulkaan uit, waarna het internationale vliegverkeer een aantal dagen platlag door de aswolken.

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

IJsland
Vier een onvergetelijk feestje in IJsland
IJsland
Waarom je één keer in je leven oud en nieuw in Reykjavik wil vieren
IJsland
Noorderlicht reist de wereld rond
Reizen
Bekijk verrassend mooie uitzichten vanuit een vliegtuigraampje
Reizen
Hoogste kerk van IJsland geïnspireerd op vulkanen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.