Piloot geeft tour boven actieve Bárdarbunga-vulkaan

Vulkaanuitbarstingen kunnen het vliegverkeer aardig ontregelen, maar daarnaast zorgen ze voor een van de mooiste natuurlijke kleurenshows die we kennen.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:00 CET
Foto van AFP PHOTO/HO/ARMANN HOSKULDSSON UNIVERSITY OF ICELAND

De Bárdarbunga-vulkaan, een van de grootste vulkanen van IJsland, heeft de afgelopen maand al verschillende problemen veroorzaakt. Veel toeristen zijn geëvacueerd vanwege de dreiging van een grote uitbarsting en ook het vliegverkeer boven het eiland lag een tijd stil. Nu de alarmcode is afgezwakt besloot een piloot van Iceland Air zijn passagiers te trakteren op een wel heel uniek uitzicht, door een rondje te vliegen rond de actieve vulkaan. Een van de reizigers in het vliegtuig maakte een foto van het indrukwekkende schouwspel, die vervolgens op de Twitterpagina van Iceland Air werd gedeeld: 

Het is al onrustig rond Bárdarbunga sinds 16 augustus dit jaar, toen er honderden kleine aardbevingen in het gebied werden gemeten. Hoewel er tot nog toe geen grote uitbarsting heeft plaatsgevonden, is het lastig te voorspellen of deze misschien nog zal komen. Daarom werden er de afgelopen maand verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen. Bárdarbunga is overigens niet de enige IJslandse vulkaan die wel eens overlast heeft veroorzaakt. In 2010 barstte de Eyjafjallajökull-vulkaan uit, waarna het internationale vliegverkeer een aantal dagen platlag door de aswolken.

 

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.