Svartifoss: waterval van bizarre bazaltzuilen

Via zwevende zeshoekige zuilen valt het smeltwater van de meest bizarre waterval ter wereld omlaag. Dit is Svartifoss!

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto van Clifton Beard

Aan de zuidkust van IJsland, het land der watervallen, stroomt de Svartifoss, oftewel de zwarte waterval. Een smalle stroom vallend smeltwater wordt omgeven door donkere basaltzuilen, waar Svartifoss haar naam en roem aan te danken heeft. 

Foto van Víctor Bautista / Flickr

De zespuntige basaltkolommen die in de lucht rond de waterval hangen zijn het resultaat van zeer langzaam afkoelende lava, waardoor het gesmolten gesteente kon kristaliseren. Kraakhelder gletsjerwater stort zo’n 25 meter omlaag langs de bizarre rotsformaties. Onder aan de waterval liggen veel afgebroken basaltstenen.  

Je kunt de Svartifoss bezoeken in het gemakkelijk toegankelijke nationaal park Vatnajökull, gelegen langs de ringweg van IJsland. Een wandeling van ongeveer twee kilometer brengt je naar dit opmerkelijke natuurfenomeen. De Svartifoss heeft verschillende IJslandse architecten geïnspireerd, zoals goed terug te zien is aan de beroemde Hallgrímskirkjakerk in Reykjavik.

Foto van Moyan Brenn / Flickr

Op verschillende andere plekken in de wereld vind je bizarre bazaltzuilen rotsformaties. Zo heb je Fingal’s Cave, een basaltzuilengrot op het Schotse eiland Staffa, en de Takachihokloof in Japan, waar heldergroen water door hoge begroeide bazaltzuilenkliffen stroomt. Toch blijft de beroemdste basaltzuilenformatie de Giant’s Causeway in Noord-Ierland, waar zo’n 40.000 basaltkolommen als puzzelstukken in elkaar langs de Atlantische Oceaan liggen.

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.