Svartifoss: waterval van bizarre bazaltzuilen

Via zwevende zeshoekige zuilen valt het smeltwater van de meest bizarre waterval ter wereld omlaag. Dit is Svartifoss!

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto door Clifton Beard

Aan de zuidkust van IJsland, het land der watervallen, stroomt de Svartifoss, oftewel de zwarte waterval. Een smalle stroom vallend smeltwater wordt omgeven door donkere basaltzuilen, waar Svartifoss haar naam en roem aan te danken heeft. 

Foto door Víctor Bautista

De zespuntige basaltkolommen die in de lucht rond de waterval hangen zijn het resultaat van zeer langzaam afkoelende lava, waardoor het gesmolten gesteente kon kristaliseren. Kraakhelder gletsjerwater stort zo’n 25 meter omlaag langs de bizarre rotsformaties. Onder aan de waterval liggen veel afgebroken basaltstenen.  

Je kunt de Svartifoss bezoeken in het gemakkelijk toegankelijke nationaal park Vatnajökull, gelegen langs de ringweg van IJsland. Een wandeling van ongeveer twee kilometer brengt je naar dit opmerkelijke natuurfenomeen. De Svartifoss heeft verschillende IJslandse architecten geïnspireerd, zoals goed terug te zien is aan de beroemde Hallgrímskirkjakerk in Reykjavik.

Foto door Moyan Brenn

Op verschillende andere plekken in de wereld vind je bizarre bazaltzuilen rotsformaties. Zo heb je Fingal’s Cave, een basaltzuilengrot op het Schotse eiland Staffa, en de Takachihokloof in Japan, waar heldergroen water door hoge begroeide bazaltzuilenkliffen stroomt. Toch blijft de beroemdste basaltzuilenformatie de Giant’s Causeway in Noord-Ierland, waar zo’n 40.000 basaltkolommen als puzzelstukken in elkaar langs de Atlantische Oceaan liggen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

IJsland
Vier een onvergetelijk feestje in IJsland
IJsland
Waarom je één keer in je leven oud en nieuw in Reykjavik wil vieren
Reizen
Extreem weer bedreigt een van de grootste watervallen op aarde
Reizen
Hoogste kerk van IJsland geïnspireerd op vulkanen
Reizen
De mooiste zomertrips voor 2018

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.