Een groep van veertig tot vijftig toeristen waagde zich gisteren op het ijs van Jökulsárlón, een populair gletsjermeer in het zuiden van IJsland. Het is vrij toegankelijk en nergens omheind, zoals vrijwel alle natuur op het eiland. Je kunt er tot aan het water en de ijsrotsen lopen, waar veel toeristen foto’s maken. Hoewel het niet de bedoeling is dat je het ijs betreedt, wordt nergens expliciet voor het gevaar gewaarschuwd.

Dit is niet de eerste keer dat toeristen het gletsjermeer betreden Deze foto werd enkele weken eerder gemaakt
Dit is niet de eerste keer dat toeristen het gletsjermeer betreden. Deze foto werd enkele weken eerder gemaakt.
Owen Hunt, Facebook

Toen bleek dat de toeristen niet meer van de ijsrotsen af konden komen, werd het nationale reddingsteam ingeschakeld, die hen vervolgens snel in veiligheid bracht. De toeristen, die kinderen bij zich hadden, liepen niet meteen gevaar. Al kan de situatie snel veranderen in het geval de ijsrotsen in zee schuiven of iemand in het ijskoude water valt.

Een IJslandse muzikant postte een foto van de gebeurtenis op Facebook, waarop inwoners reageerden door het uiten van hun boosheid en bezorgdheid. Zij vinden dat dit soort incidenten veel te vaak voorkomt. De burgers eisen nu dat de overheid actie onderneemt door hekken en waarschuwingsborden te plaatsen. Zo was gids Stefán Helgi Valsson, die onze Digital Nomad in 2014 meenam door Reykjavik, op 1 februari nog getuige was van een voorval op het zwarte strand Reynisfjara, pal achter Jökulsárlón, waarbij een bejaarde vrouw in het ijskoude water belandde na te zijn meegesleurd door een hoge golf.

Een bejaarde toeriste wordt overvallen door een hoge golf op het strand Reynisfjara
Een bejaarde toeriste wordt overvallen door een hoge golf op het strand Reynisfjara.
Stefán Helgi Valsson, Facebook

‘Op datzelfde strand,’ zegt journalist Ásgeir Jónsson, ‘redde de politie vorige week drie mannen uit een grot en verdronk kortgeleden nog een Chinese toerist. Die voorvallen hebben geleid tot een hevig debat in de IJslandse media over de veiligheid van toeristen.’

Het toerismebureau Promote Iceland is daarom een marketingcampagne gestart om bezoekers bewuster te maken van de gevaren die ze lopen in de IJslandse natuur. ‘We willen bereiken dat toeristen zich verantwoordelijker gaan gedragen, door ze op speelse wijze bij te brengen hoe ze met de natuur op het eiland moeten omgaan,’ aldus directeur Inga Hlín Pálsdóttir. ‘Deze gebeurtenis maakt eens te meer duidelijk dat sommige toeristen zich niet voldoende bewust zijn van de risico’s.’