India krijgt eerste fietscafé

Met onder andere een fietsspa en kroonluchters van fietskettingen wil het nieuwe Ciclo Café in het Indiase Madras Indiërs weer terug op de pedalen krijgen.

Door Marianne Wilschut
foto's van Ciclo Café
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:58 CET

India was altijd een fietsland, maar sinds de jaren ’80 hebben steeds meer Indiërs hun tweewieler voor een brommer of de heilige koe verruild. Voor veel arme mensen is de auto een statussymbool, en nu de Indiase middenklasse groeit en er steeds meer betaalbare, kleine modellen op de markt komen, neemt het autobezit toe. Zeker in Madras, dat door de fabrieken van Hyundai, Renault, Ford en BMW ook wel bekendstaat als het Detroit van India.

Met het nieuwe Ciclo Café aan de Kotturpuram in Madras wil de Indiase fietsfabrikant TI Cycles deze trend keren. In dit restaurant annex fietsenwinkel draait alles om tweewielers. Je kunt er een Bianchi, Cannondale of andere merkfiets aanschaffen. En terwijl je ijzeren ros wordt vertroeteld in een speciale fietsspa kun je in het restaurant even een kopje koffie drinken in een interieur waar fietskettingen, zadels en sturen de dienst uitmaken. Ook worden er fietstochten vanuit het café georganiseerd en staat de tv tijdens de Tour de France aan.

Cycling Yogis, een lokale fietsclub met zo’n 2000 leden, is blij met de komst van het café en de aandacht die het in de nationale en internationale pers genereert. De club ijvert al langer voor meer veiligheidsmaatregelen voor fietsers in het verkeer. Want hoewel Madras nu de thuisstad is van het eerste fietscafé van India, is er geen enkel fietspad in de ruim 4 miljoen inwoners tellende metropool.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

India
Culinaire treinreis door India
India
India: Het land dat The Beatles inspireerde
India
Bedolven onder heilige ratten
India
Reizen naar India: 5 praktische vragen
India
Typisch Mumbai: eten van de straat

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.