India

India: Postbode bouwt mini Taj Mahal voor zijn vrouw

In de 17de eeuw liet Shah Jahan in het Indiase Agra de imposante Taj Mahal neerzetten voor zijn vrouw Mumtaz Mahal. Nu, anno 2015, bouwt een gepensioneerde postbode uit Uttar Pradesh een miniversie van dat mausoleum ter ere van zijn overleden vrouw. donderdag, 9 november 2017

Door Marianne Wilschut

In 1953 trouwde Faizul Hasan Quadri met zijn Tajamulli Begum. 58 jaar later overlijdt zijn geliefde vrouw aan de gevolgen van kanker. Sindsdien zet de 80-jarige gepensioneerde postbode uit het dorpje Kaser Kalan al zijn energie en geld in om zijn geliefde Begum de laatste eer te bewijzen. Het idee voor het mausoleum ontstond bij hem toen het stel samen mijmerde over de vraag of anderen hen na hun dood nog lang zouden herinneren.

Qadri’s mini Taj Mahal, dat naast zijn huis staat, begint inmiddels aardig vorm te krijgen. Alleen ontbreken hem nu de financiën om het gebouwtje met marmer te bekleden en een mooie tuin eromheen aan te leggen, vertelde hij The Hindustan Times onlangs. Hij heeft inmiddels een stukje grond en de juwelen van zijn vrouw verkocht voor de bouw van de mini Taj Mahal. Maar nu is de bodem van zijn spaargeld in zicht. Verscheidene mensen hebben Qadri al geld aangeboden, maar tot nu toe weigert hij alle financiële hulp. “Dit is mijn persoonlijke eerbetoon aan mijn vrouw, en dat wil ik op eigen kracht voltooien”, zegt hij.

Of Qadri’s mini Taj Mahal, eenmaal voltooid, net zoveel toeristen zal trekken als het origineel is niet waarschijnlijk. Maar het gebouwtje, zo’n 50 km van Bulandshahr vandaan, trekt inmiddels wel veel nieuwsgierige mensen uit de regio.

De echte Taj Mahal (foto boven) wordt geroemd om de volmaakt uitgevoerde symmetrie, de marmeren reliëfs en de ingelegde stenen en vanwege het subtiele lichtspel, dat het gebouw steeds een ander aanzien geeft.

Lees meer