Wie weg wil van het massatoerisme om de authentieke kanten van Indonesië te ontdekken, zit hier helemaal goed. Nog niet overtuigd? Dit zijn 8 redenen om Sumatra te bezoeken!

1. Hier vind je 's werelds obscuurste planten en dieren

Als er één reden is waarom je Sumatra zou moeten bezoeken, dan is het wel de onaangeraakte natuur waarmee het eiland bedekt is. Bijzondere planten, zoals de grootste bloem ter wereld, en zeldzame diersoorten, zoals de Sumatraanse neushoorn en orang-oetans, zijn te vinden in het regenwoud van dit Indonesische eiland.

Een orangoetan in Sumatra
Een orang-oetan in Sumatra!

2. De duurste koffie ter wereld wordt hier gemaakt

Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord: koffie gemaakt van civetkattenpoep. Het klinkt als een broodje-aap verhaal, maar deze drank bestaat echt. Op Sumatra kunnen bezoekers met eigen ogen zien hoe de beroemde kopi luwak, ofwel civetkoffie, gemaakt wordt en natuurlijk proeven van deze luxe drank. Durf jij het aan?

3. Je kan zwemmen in het Tobameer

Wie kijkt naar het kalme wateroppervlak van het Tobameer zou bijna vergeten dat dit het litteken is van een reusachtige vulkaanuitbarsting zo'n 75.000 jaar geleden. De uitbarsting van deze supervulkaan zou dood en verderf gezaaid hebben en een belangrijke rol hebben gespeeld bij de evolutie van de mens. Tegenwoordig is het eerder een ontspannen vakantiebestemming.

Het Tobameer Foto Matthew WilliamsEllisGetty Images
Het Tobameer. Foto: Matthew Williams-Ellis/Getty Images

4. In Sumatra ontdek je de échte Indonesische cultuur

In tegenstelling tot Bali of Java, wordt Sumatra nog relatief weinig overspoeld door massatoerisme. Het voordeel is dat je nog echt het gebaande pad kan verlaten. Bezoek een Batak-dorp om de unieke architectuur, traditionele dans en eeuwenoude rituelen te ervaren.

This is an image

5. Om een vulkaan te beklimmen

Een overheersend kenmerk van Sumatra zijn de vele vulkanen. Kies tussen de Gunung Sibayak (2094 meter) of de iets heftigere klim van de Gunung Sinabung (2452 meter). Zorg dat je een gids hebt die de omgeving kent en verwen je voeten achteraf in een van de warme bronnen aan de voet van de vulkaan.

6. De voormalige hoofdstad van Indonesië ligt op Sumatra

Bukittinggi was tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog een korte tijd de hoofdstad van het land. De stad is dan ook gevuld met verhalen en herinneringen aan de geschiedenis van Indonesië. De stad stond lange tijd bekend als Fort-de-Kock, vernoemd naar het Nederlandse koloniale fort dat hier in 1825 werd gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad bezet door Japan, waarna de naam werd veranderd naar Bukittinggi. Bezoek het oude Fort de Kock, de grote klokkentoren (Jam Gadang) en het ‘Japanse Gat’ (Lobang Jepang) om meer te weten te komen over de bewogen Indonesische geschiedenis.

De klokkentoren Jam Gadang in Bukittinggi Foto AfriandiGetty Images
De klokkentoren (Jam Gadang) in Bukittinggi. Foto: Afriandi/Getty Images

7. Padang is dé plek voor foodies

Padang is de hoofdstad van West-Sumatra en een uitvalsbasis voor verschillende bezienswaardigheden in de buurt. Ook de stad zelf heeft veel te bieden. Maak kennis met lokale Indonesiërs op de markt, waar verse groenten, fruit en vis worden verkocht. Deze producten worden bovendien verwerkt in de 'Padang kitchen', een van de beste keukens van Indonesië. Probeer de Sayur Nangka, een curry gemaakt van nangka, en de Indonesische ‘tapas’ die hier op kleine bordjes wordt geserveerd.

---
Zelf al het moois van Sumatra ontdekken? Bekijk deze 22-daagse rondreis door Sumatra, Java en Bali!
---