Er zijn niet veel plaatsen waar je orang-oetans in het wild kan zien. Sterker nog, er zijn maar twee eilanden ter wereld waar de dieren in de natuur voorkomen: Borneo en Sumatra. Een ontmoeting met onze roodharige neven is altijd een unieke ervaring. We delen immers meer dan 96 procent van ons DNA met deze dieren! Niets overtreft dan ook de mogelijkheid om de expressieve mensapen in het wild te zien.

De Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii) is kleiner en zeldzamer dan de soort op Borneo. Ook hebben de orang-oetans op Sumatra een iets lichtere haarkleur en een langere baard. Er leven nog ongeveer 7.500 Sumatraanse orang-oetans op de wereld, waarmee het WWF deze diersoort als 'ernstig bedreigd' heeft bestempeld.

This is an image

Orang-oetans in het wild zien

Op Sumatra ligt slechts één nationaal park waar orang-oetans in het wild kunnen worden gespot: nationaal park Gunung Leuser. Het regenwoud in dit park is een van de plekken met de grootste biodiversiteit ter wereld – een prettige leefomgeving voor de orang-oetans. Het park is alleen te betreden onder begeleiding van een geregistreerde en ervaren gids. Dit heeft te maken met het fragiele ecosysteem waarin de dieren leven: een door mensen meegebracht griepje kan voor een orang-oetan al fataal zijn.

Op bezoek in het rehabilitatiecentrum

Behalve nationaal park Gunung Leuser is er op Sumatra ook een rehabilitatiecentrum waar een ontmoeting met orang-oetans gegarandeerd is. Bukit Lawang op Noord-Sumatra is een plek waar weesjes en gevangengenomen orang-oetans verzorgd worden, in de hoop dat ze weer los kunnen worden gelaten in het wild. Bezoekers kunnen een excursie maken naar Gunung Leuser om te zien hoe half wilde orang-oetans gevoerd worden.

---
Met deze reis ga je zelf orang-oetans spotten op Sumatra!
---