5x Pizzeria’s waar je de beste pizza van Napels eet

De pizza Margherita werd ontdekt in Napels. Maar waar eet je nu de allerlekkerste? Dit zijn de vijf beste pizzeria’s in Napels!

Door Ralf Groothuizen
foto's van Jeroen Berends
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET

Van 2009 tot 2012 woonde ik in Napels. Ik leerde er pizza eten van mijn inmiddels overleden huisbaas Carlo. Hij kwam vaak met een bezweet voorhoofd de woning op zeshoog binnen als de lift weer eens stuk was. Een bezweet wit hemd, ronde buik, en drie pizzadozen onder zijn arm. Eentje voor zijn vrouw, eentje voor hemzelf en eentje voor zijn nieuwe gast. Voor mij nam hij een pizza Marinara mee, eentje met enkel tomatensaus, oregano en basilicum. Niente formaggio. ‘Zo weet je meteen of je een goede pizzeria te pakken hebt. Als de saus goed is, kan er weinig meer fout gaan. Mozzarella kan de smaak van vieze saus bedekken. Aangezien jij nog nooit een pizza van deze pizzeria gegeten hebt, een marinara voor jou. En?’ 

De 5 beste pizzeria’s van Napels

De wereldberoemde pizza Margherita werd ontdekt in Napels in 1898. Mocht je daaraan twijfelen: de EU gaf de Napolitaanse pizza in 2009 het oorsprongscertificaat. Al ver voor 1889 werd zij echter gegeten door het arme deel van de bevolking. Ergens rond 1000 n.Chr. werd het woord pizza voor het eerst gebruikt in een officiële tekst in het bij Napels gelegen havenstadje Gaeta.  Toen at men hem nog nog zonder mozzarella. Wat vaststaat is dat plat brood belegd met olie, kruiden en kazen al door de oude Grieken gegeten werd. De mare wil dat de moderne pizza zoals we 'm kennen in Napels is uitgevonden door de kok Raffaele Esposito. In 1889 bezocht koningin van Italië Margherita van Savoye de stad. Kok Esposito was gevraagd iets bijzonders voor de gast te maken. Hij maakte onder andere een pizza met tomaat, mozzarella en basilicum – de kleuren van de Italiaanse vlag. De pizza beviel de Italiaanse koningin dermate dat hij op iedere Napolitaanse menukaart verscheen en uitgroeide tot Napels' culinair symbool.

Verspreid door de grote stad zijn dit vijf locaties waar je verzekerd bent van een overheerlijke pizza – hoewel gezegd moet dat ik in de stad nog nooit een echt vieze pizza heb gegeten: 

1. Pizzeria Starita 

Via Materdei 27-28 
Ken je Sophia Loren nog, de Italiaanse equivalent van Marilyn Monroe, geboren te Napels? In de film L’Oro di Napoli (1954) at ze bij Starita. Naast de pizza heeft de zaak die nog steeds bestaat ook Napolitaanse overheerlijke gefrituurde hapjes zoals arancini, gefrituurde courgettebloemen en zeppole.

2. Pizzeria Acunzo

Via Cimarosa 60-62 
Vlakbij de funicolare die je vanaf het oude historisch centrum van Napels naar de hogergelegen chiquere wijk Vomero kunt nemen ligt deze onopvallende pizzeria. Een klassieke pizza margherita is hier heerlijk. Maar de pizzeria heeft wel een hele bijzondere pizza op de kaart staan. Een pizza mét pasta in verschillende varianten.

3. Pizzeria Arx

Via Tito Angelini 57 
Jarenlang kwam ik hier om met vrienden een pizza te eten. We aten 'm niet binnenin de zaak, maar buiten op het mooiste muurtje van misschien wel de wereld. Aan de voet van Castel Sant' Elmo zitten bij het vallen van de avond groepjes vrienden en verliefde stelletjes over die waanzinnige stad en die prachtige baai en onheilspellende vulkaan uit te kijken. Ondertussen happen ze in een hete pizza.

4. Pizzeria Di Matteo

Via Tribunali 94
Middenin de Spaccanapoli, de kloppende ader van Napels, ligt Di Matteo. Een van de populairste zaken onder Napolitaanse studenten. Wandel 's avonds naar de zaak, zeg je naam tegen de pizzabakkers en leun met een biertje en wat gefrituurde aardappelkroketten tegen de winkelluiken aan de overkant. En wacht totdat de pizzabakker je naam over straat brult. Dan mag je eindelijk gaan zitten binnen en een pizza bestellen.

5. Pizzeria Regina Margherita

Via Partenope 19
Op chique kun je gaan bij Pizzeria Regina Margherita, vernoemd naar de Italiaanse koningin. In de chique wijk Chiaia zit je aan de Napolitaanse boulevard en geniet je bij goed weer van spectaculaire uitzichten over de baai en de eilanden Capri en Ischia.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Italië
3x Lekkerste pastagerechten in Rome
Italië
Wijn en gastronomie in Zuid-Tirol
Reizen
Overtoerisme in Italië: hier zijn 5 alternatieven voor Venetië
Reizen
Sicilië voor fijnproevers: 5 tips
Italië
Bezoek dit stervende Italiaanse stadje nu het nog kan

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.