Is dit stiekem het mooiste eiland van Italië?

Het eiland Elba is vooral bekend als verbanningsoord voor Napoleon, maar er is meer bijzonders te ontdekken aan dit Toscaanse paradijsje. Verban jezelf, je zult geen spijt krijgen.

Door Lenneke Hoope
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:00 CET
Foto door Da Ros Luca, Sime, HH

DOEN

300 dagen verbleef Napoleon op Elba, van mei 1814 tot februari 1815. Er zijn maar liefst drie musea die aan deze periode herinneren. Het bekendste is de Villa dei Mulini di Napoleone in Portoferraio, de belangrijkste stad van het eiland. In het Misericordia-museum aan Via Carducci, vind je een kopie van z'n lijkkist en zijn bronzen dodenmasker. Villa di San Martino was zijn zomerverblijf, waar je onder meer Napoleons slaapkamer kunt bekijken.

Elba is een perfect eiland om te luieren maar zeker ook voor actieve reizigers. Wandel bijvoorbeeld naar de Monte Capanne, met 1019 meter de hoogste berg van het eiland (je kunt ook een kabelbaan nemen). Ook duiken is hier, dankzij het heldere water, populair. En natuurlijk zijn er tal van strandjes te ontdekken.

De slaapkamer van Napoleon in Villa di San Martino. 
Foto door David Lefranc, Corbis, HH

ETEN

Eten met je voeten in het zand doe je bij Paglicce Beach in het gezellige Marina di Campo, waar topkok Jordi Franquesa Guiteras uit Barcelona de lekkerste visgerechten bereidt. Voor pizza (je bent tenslotte in Italië) ga je naar La Scaletta in Marciana Marina. La Ferrigna is een geliefd restaurant op het centrale plein van Portoferraio.  In Osteria del Noce eet je de lekkerste gerechten op het terras met uizicht over het Middeleeuwse stadje Marciana Alta. 

Aan de aperitivo op een terras in het historische stadje Marciana. 
Foto door Mateo Carassale, Sime, HH

SLAPEN

Hotel Ilio is een charmant boetiekhotel aan de noordwest kust. Ontbijten en dineren doe je in de prachtig aangelegde tuin vol sinaasappel en kersenbomen. Hotel dei Coralli ligt aan het strand van Marina Di Campo, het langste zandstrand van Elba. Huur je liever een appartement, dan is deze airbnb een goede optie, omringd door olijfbomen en met adembenemend uitzicht.

PRAKTISCHE INFO

De dichtstbijzijnde luchthaven is Pisa. Vanaf deze stad is het anderalf uur rijden naar Piombino, waar meerdere keren per uur een veerboot naar Elba vertrekt. De overtocht duurt ongeveer een uur.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Ibiza voorbij de clubs: 10 ervaringen die je niet mag missen
Reizen
Deze man leeft al 31 jaar alleen op een eiland
Italië
Italiaans berggehucht wordt luxe eco-village
Italië
Bologna, stiekem de fijnste stad van Italië
Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.