Denk aan Italië en je ziet vast landschappen met glooiende heuvels, grillige bergen, kronkelende kustlijnen, en natuurlijk eten en wijn van wereldklasse voor je. Niet voor niets is het land een razend populaire vakantiebestemming. Maar terwijl toeristen Toscane, Veneto en Cinque Terre overspoelen, denken maar weinigen aan de Abruzzen.

Wat de meeste mensen niet weten is dat deze centraal gelegen regio, op gelijke hoogte met Lazio maar dan aan de Adriatische kust, een Italië in het klein is. Hier gaat het bergachtige achterland over in glooiende heuvels, bedekt met renaissancestadjes omringd door wijnranken, terwijl de Adriatische Zee in de verte schittert.

Als je de reis naar deze prachtregio maakt, sla dan de volgende activiteiten en bezienswaardigheden zeker niet over.

Bezoek de ‘zoete’ hoofdstad L’Aquila

L’Aquila, de hoofdstad van de regio, ligt in een door bergen omgeven bekken en biedt een van de meest bijzondere stadsdecors van Italië. Hoewel het in 2009 werd getroffen door een zware aardbeving en er nog steeds tekenen van wederopbouw zijn, is de stad een must-see voor iedereen die het doorzettingsvermogen van de door aardbevingen getroffen centrale regio’s van Italië wil begrijpen.

De stad heeft belangrijke kerken, waaronder de barokke Basilica di San Bernardino die boven het historische centrum uittorent, en de romaans-gotische Santa Maria di Collemaggio in het groen net buiten de stad. Bezoek ook het museum MUNDA, waar middeleeuwse houtsculpturen, terracottabeelden en renaissanceschilderijen worden tentoongesteld in een voormalig slachthuis.

stadsgezicht van l'aquila in de italiaanse regio de abruzzen
e55evu//Getty Images
Stadsgezicht van L’Aquila, de hoofdstad van de Abruzzen.

Als je een zoetekauw bent, is L’Aquila een waar paradijs. De beroemde torrone tenero al cioccolato kun je hier naar hartenlust proeven. Dit is een honingzachte nougat doorspekt met chocolade en gevuld met knapperige hazelnoten. Ook kun je een espresso met nougat proberen in de ouderwetse bar aan het Piazza Duomo.

Proef de historie in Santo Stefano di Sessanio

In de bergen ten oosten van L’Aquila ligt Santo Stefano di Sessanio (te zien op de hoofdfoto), een dorp gelegen op een plateau dat soms boven de wolken lijkt te zweven. Het is een van de vele landelijke Italiaanse plaatsjes die leegliepen toen de bewoners emigreerden in de negentiende en begin twintigste eeuw, op zoek naar een beter leven.

Leestip: In dit Italiaanse dorp drink je de hele dag gratis wijn

Maar tegenwoordig leeft het hier weer volop. Veel van de huizen zijn omgetoverd tot albergo diffuso (‘verspreid hotel’), genaamd Sextantio. Eigenaar Daniele Kihlgren en zijn team onderzochten de etnografische geschiedenis van het dorp voordat ze de woningen nieuw leven inbliezen als accommodatie.

Sla ook zeker Locanda Sotto gli Archi niet over. Dit restaurant zet de voedseltradities van de regio voort. Het menu is gebaseerd op oude dorpsrecepten: van varkensnek gesmoord in een zoete vijgensaus tot gigantische ravioli gevuld met lokale schapenricotta en gedrenkt in saffraansaus.

Drink de wereldberoemde wijn

De meeste bezoekers die op wijnbedevaart naar Italië gaan, kiezen voor Toscane of Piemonte. Toch kun je in de Abruzzen minstens zo goede wijnen drinken. De regio is het meest bekend om zijn rode wijn: de Montepulciano d’Abruzzo. Probeer ook de Cerasuolo rosé gemaakt van dezelfde druif. Liever witte wijn? De Pecorino wordt steeds populairder.

Ontdek de wilde natuur van de Abruzzen

Grofweg een derde van het grondgebied van de Abruzzen is beschermd als nationaal park en natuurreservaat. De mens leeft hier al heel lang in harmonie met de natuur. De beroemde kazen en schapengerechten van de regio komen oorspronkelijk uit de bergen. In Campo Imperatore, een bergplateau boven L'Aquila, zie je cowboys hun kuddes over de vlakten drijven.

Op je lijstje mag je zeker de nationale parken Gran Sasso e Monti della Laga en d'Abruzzo, Lazio e Molise noteren. In het laatstgenoemde park wonen enkele van de laatst overgebleven beren van het Europese continent: ongeveer vijftig Marsicaanse bruine beren.

Probeer een glaasje Genziana

    In de Abruzzen worden maaltijden weggespoeld met een glaasje Genziana. Dit is een bitter maar verfrissend digestief gemaakt van de wortels van de gentiaanplant, die in overvloed groeit op de berghellingen. Je vindt het in vrijwel alle restaurants en bars, maar om het echt te ervaren ga je rechtstreeks naar een producent zoals Liquorificio d’Abruzzo.

    Zweef boven de zee in een trabocco

      De kuststrook tussen Ortona en Vasto wordt de Trabocchikust genoemd vanwege de gelijknamige bezienswaardigheden: de bijzondere visplatforms die boven het zeewater zweven. Lokale vissersfamilies bouwden ze vanaf de achttiende eeuw om hun netten uit te kunnen werpen voorbij de rotsachtige kustlijn.

      vrouw staat op een trabocco in de abruzzen in italie
      Francesco Vaninetti Photo//Getty Images
      Een typische ’trabocco’ in de Abruzzen. Voorheen gebruikt als visplatform, nu vaak een restaurant boven zee.

      Tegenwoordig hebben de meeste families ze omgebouwd tot sfeervolle restaurants, waar gasten een gammele loopbrug oversteken vanaf de kust om de buit van de zee te eten terwijl de golven onder hen doorspoelen.

      Ga terug in de tijd in Vasto

      Vasto, gelegen op een heuvel met uitzicht over de Adriatische Zee, was in de Renaissance de zetel van de machtige familie d'Avalos. Vandaag de dag is het nog steeds een statige plaats, met op elke straathoek herinneringen aan de familie.

      Palazzo d'Avalos, hun voormalige onderkomen, huisvest nu de musea van de stad. Het klooster en de tuinen in Napolitaanse stijl brengen je terug naar de tijd van Vittoria Colonna, een van de beroemdste dichters uit de Renaissance en de muze van Michelangelo, die hier verbleef toen ze met Francesco d’Avalos trouwde.

      Meer ontdekken? Krijg onbeperkt toegang tot National Geographic Premium en steun onze missie. Word vandaag nog lid!