Wat zijn de mooiste stranden van Italië? Daar kun je wel honderden verschillende antwoorden op geven. De metershoge kliffen met de kleurrijke huizen aan de Amalfikust zijn zeker een kanshebber, net als de uitgestrekte stranden van Sardinië en de rotsformaties op Sicilië. Deze top zeven met de mooiste stranden van Italië geeft je in ieder geval een flinke dosis reisinspiratie.

Fiordo di Furore, Amalfikust

Wie een roadtrip langs de Amalfikust maakt, komt het ene na het andere mooie strand tegen, maar Fiordo di Furore springt er wel echt bovenuit. Dit kleine kiezelstrand ligt ingeklemd tussen twee rotsen die met een brug aan elkaar verbonden zijn. Parkeer je auto langs de weg en daal via een paar steile trappen af naar het strand om een verfrissende duik te nemen.

fiordo di furore aan de amalfikust in italië
Fiordo di Furore is onmiskenbaar een van de mooiste stranden langs de Amalfikust.
SimonSkafar//Getty Images

Spiaggia dei Conigli, Lampedusa

Om bij Spiaggia dei Conigli te komen, moet je wat meer moeite doen. Dit strand ligt op Lampedusa, een klein eiland zo’n tweehonderd kilometer ten zuiden van Sicilië. Het is onderdeel van een natuurreservaat en daarom beperkt toegankelijk voor bezoekers. Om het gebied te beschermen, mogen in het hoogseizoen slechts een paar honderd mensen per dag uitwaaien op het strand.

Tropea, Calabrië

Achter een grote rots met daarop pastelgekleurde huizen vind je Tropea, een van de populairste en mooiste stranden van Italië. Dit strand ligt in de regio Calabrië, in het zuiden van het land, en is geliefd vanwege het helderblauwe water en zachte zandstrand.

Cala Goloritzé, Sardinië

Een aantal van de mooiste stranden van Italië vind je op Sardinië. Niet zo gek, want de kust rondom het eiland is maar liefst tweeduizend kilometer lang. Cala Goloritzé is een klein kiezelstrand met prachtig helder water aan de oostkust van Sardinië. Je kunt dit mooie plekje alleen met een boot of te voet bereiken. De wandeling naar het strand is ongeveer 3,5 kilometer lang.

Cala Corsara, Spargi

Tussen Sardinië en Corsica ligt het onbewoonde eiland Spargi, waar je een aantal van de mooiste stranden van Italië vindt. Stap bijvoorbeeld op een boot naar Cala Corsara, een zonovergoten strand met kraakhelder water dat uitnodigt tot een verkoelende duik. De rotsen en groene vegetatie achter het zand zorgen voor een fotogeniek contrast.

Scala dei Turchi, Sicilië

Scala dei Turchi op Sicilië is geen kiezel- of zandstrand, maar dat maakt deze plek juist zo uniek. Aan de westkust van het eiland vormt deze witte kalkstenen rots een scherp contract met de blauwe lucht en zee. De wind en de zee hebben de rots in de loop van de tijd de vorm van een trap gegeven. Wanneer je over de treden loopt, kun je tot ver over zee uitkijken.

Grotta della Poesia, Apulië

Spring vanaf een rots een natuurlijk zwembad in bij Grotta della Poesia in Puglia, in de hak van de Italiaanse laars. Bezoek deze plek lekker vroeg in de ochtend, voordat de meeste toeristen een duik komen nemen. Zodra het echt druk en warm wordt, kun je in de nabijgelegen stad Lecce een terrasje in de schaduw opzoeken.

the famous grotta della poesia, province of lecce, in the salento region of puglia, southern italy
De Grotta della Poesia is misschien wel het mooiste natuurlijke zwembad ter wereld.
Filippo Maria Bianchi

Lees ook: dit zijn de mooiste stranden van Griekenland. En droom weg bij de mooiste stranden ter wereld.

Headshot of Willeke van Doorn
Willeke van Doorn

Willeke van Doorn studeerde journalistiek, reisde een tijdje de wereld rond en kwam uiteindelijk via de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland bij de redacties van Quest, National Geographic en Runner’s World terecht. Ze is nieuwsgierig naar de wereld, gaat het liefst elke maand even op reis en neemt dan ook altijd haar hardloopschoenen mee.