Vijf pittoreske vissersdorpjes vol pastelkleurige huisjes die zich vastklampen aan een schilderachtige kuststrook, omgeven door groene natuur, ruige kliffen en azuurblauw water: waarom Cinque Terre druk bezocht wordt mag duidelijk wezen. Maar het gebied dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat is zo populair, dat het de dorpjes en inwoners overstelpt.

De Italiaanse overheid heeft daarom besloten een toegangskaartensysteem te introduceren, waarmee jaarlijks 1,5 miljoen mensen de kustplaats in Ligurië kunnen bezoeken. Dat zijn er maar liefst een miljoen minder dan afgelopen jaar. ‘We worden zeker op deze actie bekritiseerd, maar voor ons is het een kwestie van overleven’, vertelt Vittorio Alessandro, voorzitter van het Nationaal park Cinque Terre aan de Italiaanse krant La Republica.

Op de wegen die leiden naar Cinque Terre worden meters geïntroduceerd, om het aantal toeristen te registeren. Zodra het maximum bereikt is, wordt de toegang naar de dorpjes stopgezet. Kaarten zullen online te verkrijgen zijn en een app vertelt je hoe drukbezet ieder dorpje is. De Italiaanse overheid is nu aan het kijken hoeveel mensen er dagelijks gaan worden toegelaten. Het is nog onbekend wanneer het ticketsysteem ingaat.

This is an image
CHANSON/Getty Images