Messners eerbetoon aan het alpinisme

Vorig jaar opende in de Dolomieten een museum dat dwars door een bergwand lijkt te zijn gebouwd. Het is het zesde museum van de beroemde bergbeklimmer Reinhold Messner in Zuid-Tirol. Samen vormen zij een eerbetoon aan het alpinisme.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET

De alpinist Messner staat vooral bekend als de eerste klimmer die de Everest bedwong zonder extra zuurstof. Maar de Italiaanse bergbeklimmer is ook actief in het museumwezen. Zijn zesde museum draagt de naam Messner Mountain Museum Corones. Het gebouw, wat op 2275 meter boven zeeniveau staat, werd ontworpen door Zaha Hadid, een Iraaks-Amerikaanse architecte die vele bijzondere gebouwen ontwierp, waaronder de Dubai Opera en het Riverside Museum in Glasgow. Het Messner Mountain Museum sluit goed aan op haar eerdere werk en draagt duidelijk haar handtekening.

Dankzij de bijzondere vorm van het laatste museum van de Messnerserie is het genieten van spectaculaire uitzichten over de Dolomieten en de Alpen. Elk museum van Messner concentreert zich op een ander thema rondom de grote bergen van de wereld. Het Museum Corones sluit af met de geschiedenis van het alpinisme en concentreert zich op deze sport.

Het eerste museum dat opende in de serie was het Messner Mountain Museum Juval in de jaren ’90. De expositie die hier in het kasteel Juval wordt tentoongesteld, heet ‘de mythe van de berg’. De expositie vertelt de verhalen van bergen met religieuze functies. Zo is er een Tibet-collectie en een verzameling maskers uit vijf continenten.

Eén van Messners zes musea is gehuisvest in slot Bruneck. Het MMM Ripa laat het leven van verschillende bergvolkeren zien.
Foto van Simon Bierwald/Flickr

MMM Dolomites in Fort Monte Rite vertelt het verhaal van de verovering van de Dolomieten. Aan de hand van bergschoenen, klimtouwen en logboeken wordt de geschiedenis van ontdekkingen door wetenschappers en alpinisten weergegeven. De MMM Firmian gaat over de combinatie oorlogen en bergen. Deze tentoonstelling brengt de rol van de Dolomieten in de Eerste Wereldoorlog en het conflict tussen India en Pakistan op de Siachen-gletsjer in beeld. De MMM Ortles is een bijzonder ondergronds museum wat de focus heeft op ijs: alles met betrekking tot ijsklimmen, skiën en expedities naar de polen wordt hier getoond. En als laatste is er nog MMM Ripa in kasteel Bruneck, dat aan de hand van alledaagse gebruiksvoorwerpen alles vertelt over bergvolkeren.

Zelf op reis naar Zuid-Tirol? Laat je inspireren! 

Het Messner Mountain Museum Dolomites vertelt het verhaal van de bedwinging van de Dolomieten; een bijzondere geschiedenis.
Foto van EyesWideOpen/Getty Images

Niet alle tentoonstellingen zijn permanent. Een aantal musea uit de serie wisselen van collectie. Voor meer informatie over locaties, openingstijden, exposities en een 6-rittenkaart om toegang te krijgen tot alle musea, kijk op de website van de Messner musea.

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.