Mijn Rome: Stad van de buitencategorie

Je kunt niet ontkomen aan de rijke geschiedenis van deze stad. Rome is voor hoofdredacteur Aart Aarsbergen dan ook een stad van de buitencategorie.

Door Aart Aarsbergen
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto door Corrado Piccoli, Sime, HH

Voor een verhaal voor het zusterblad Historia was ik in Rome, waar ik de Scavi di San Pietro hebt bezocht. Dit is een necropool pal onder de Sint-Pietersbasiliek, waar volgens de overleveringen de apostel Petrus is begraven, nadat hij in het nabijgelegen Circus van Nero was gekruisigd. Veel christenen wilden in de buurt van Petrus begraven worden, waardoor er op deze plek een grote dodenstad ontstond. Constantijn de Grote, de eerste christelijke keizer van het Romeinse rijk, liet op deze necropool de oude Sint-Pietersbasiliek bouwen. En hier nog weer boven werd in begin 16de eeuw de huidige, barokke Sint-Pieter gebouwd.

Foto door Luigi Vaccarella, Sime, HH

De Scavi zijn niet vrij toegankelijk, je moet een afspraak maken. Het is een bijzondere ervaring om langs de smalle, steile trap een periode van anderhalf millennium af te dalen, naar de uitgegraven resten van een necropool die zo’n vijf tot twaalf meter onder het maaiveld liggen. En hoewel het graf van Petrus nooit is gevonden, is het speciaal deze plek te bezichtigen en bijvoorbeeld de vloer aan te raken waarop Karel de Grote in 795 door paus Leo III tot keizer werd gekroond, diep onder grond waar dagelijks duizenden toeristen de huidige Sint-Pieter bezoeken.

Rome is overladen met geschiedenis, de stad is een opeenstapeling van historische perioden. Elke straathoek, iedere steeg heeft een of meer verhalen te vertellen. Maar de stad is geen zielloos museum. Als je na een bezoek aan een kerk, tempel of museum de straat oploopt, stap je in een bruisende stad vol bijzondere mensen. Aan de overkant is steevast een terrasje of restaurant waar je lekker kunt eten. Rome is een stad van de buitencategorie, ik ken geen stad die mij meer imponeert.

Aart is hoofdredacteur van National Geographic in Nederland en België.

Lees ook Mijn Berlijn, Mijn Kaapstad, Mijn Tokio, Mijn Bangkok en Mijn Buenos Aires.

Hoofdfoto: Corrado Piccoli/sime/hh
Foto door Corrado Piccoli, Sime, HH
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Italië
Bezoek dit stervende Italiaanse stadje nu het nog kan
Italië
Bologna, stiekem de fijnste stad van Italië
Italië
Verliefd op Milaan
Italië
Triëst: Verleidelijke weemoed
Italië
Italiaans berggehucht wordt luxe eco-village

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.