Boomglijden in Japan

Het is weer de hoogste tijd om je bijlen en dissels tevoorschijn te toveren en op reusachtige boomstammen van heuvels af te glijden: het Japanse Onbashirafestival vindt weer plaats!

Door Anne De Vries
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door Koichi Kamoshida/Getty Images

Drieduizend sterke mannen die reuscahtige bomen omhakken en die vanuit de bergen naar de Suwa-tempels sjouwen: dat is het Onbashirafestival in een notendop. Het Japanse spektakel vindt iedere zes jaar plaats in het dorpje Suwa vlakbij de stad Nagano. Zestien massieve houten stammen worden tijdens een zware tocht over smalle weggetjes, grote heuvels en wilde rivieren naar de tempels getild, waar ze hun nieuwe doel als hoekpilaren gaan realiseren. Onbashira betekent letterlijk dan ook ‘de geëerde pilaren’. 

Het spektakel wordt al 1200 jaar gevierd en vindt plaats in het jaar van de Aap en de Tijger van de Chinese astrologie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de bovenste tempel ‘Kamisha’ en de onderste tempel ‘Shimosha’. In april worden de 7,5 ton wegende bomen in de bergen omgehakt met speciale bijlen en dissels. Vervolgens worden ze met man en macht naar de stad gebracht. 

Foto door Koichi Komoshida/Getty Images

Ki-otoshi, het moment waarop de mannen plaatsnemen op de houten stammen en met hoge snelheid van de berg af roetsjen, wordt gezien als het populairste onderdeel van het festival. Het is een uiterst gevaarlijke glijtocht, waarbij regelmatig gewonden en soms zelfs doden vallen. Ook het moment waarop de stammen met de hand omhoog worden gehesen terwijl tientallen ‘rijders’ zich stevig vasthouden, is indrukwekkend. 

Het sensationele Onbashirafestival begint dit jaar op 1 april en het feest gaat door tot 15 juni. 

Foto door Koichi Komoshida/Getty Images
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Japan
温泉 | Op zoek naar de authentieke wellness-cultuur in Japan
Japan
‘Lost in translation’ in een Japans robothotel
Japan
Verboden te dansen: de paradox van Japanse clubs
Japan
Tsukimi: Maankijken in Japan
Japan
Winter in Japan

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.