Neon-blauw waterwonder in Japan

De nacht valt, de haven van Toyama wordt verlicht. Miljoenen vuurvlieginktvissen werken samen aan een prachtig schouwspel. Maar vergis je niet: dit natuurfenomeen laat zich niet zomaar vangen!

Door Sietske Arnoldus
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto door Ken Ohki

Elk jaar tussen maart en mei leggen vuurvlieginktvissen hun eieren in de baai van Toyama. De kustplaats ligt boven een V-vormige canyon. Tijdens het Hotaru Ika-seizoen (Japans voor vuurvlieginktvis) welt een stevige stroom op vanuit de canyon en stuwen hoge golven de vuurvlieginktvissen aan de oppervlakte. Hier proberen vissers ze met netten te vangen. 

 De mysterieuze blauwe kleur die de intkvissen via hun tentakels uitscheiden, kent verschillende verklaringen. Is het bedoeld om vijanden – zoals vissers – te verjagen, indruk te maken tijdens het paringsseizoen of vooral om prooien te lokken? Wetenschappers zijn er nog over niet uit. Mooi is het in elk geval!

Foto door Ken Ohki

Ook het fotograferen vergt wat moeite. Fotograaf Ken Ohki vertelt: ‘Er is maar heel weinig licht in de baai. Neem een spiegelreflexcamera mee, want met een smartphone foto’s maken lukt niet.’ Hij vervolgt: ‘Je hebt een lage sluitertijd nodig om overbelichting te voorkomen. Flitsen is geen goed plan, want daarmee jaag je de aanwezige vissers weg.'

Foto door Ken Ohki

Wil jij het blauwe wonder zelf aanschouwen? Er vertrekken midden in de nacht 1 à 2-uur durende bootexcursies vanuit Toyama. Garantie op een blauwe kustlijn heb je niet, wel op het zien van verlichte vuurvlieginktvissen in de netten van de vissers die meegaan op de tour. 

Bekijk meer van Ohki's foto's van de vuurvliegintkvissen!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Japan
温泉 | Op zoek naar de authentieke wellness-cultuur in Japan
Japan
‘Lost in translation’ in een Japans robothotel
Japan
Het Venetië van Japan
Japan
Boomglijden in Japan
Japan
Verboden te dansen: de paradox van Japanse clubs

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.