Elk jaar tussen maart en mei leggen vuurvlieginktvissen hun eieren in de baai van Toyama. De kustplaats ligt boven een V-vormige canyon. Tijdens het Hotaru Ika-seizoen (Japans voor vuurvlieginktvis) welt een stevige stroom op vanuit de canyon en stuwen hoge golven de vuurvlieginktvissen aan de oppervlakte. Hier proberen vissers ze met netten te vangen.

De mysterieuze blauwe kleur die de intkvissen via hun tentakels uitscheiden, kent verschillende verklaringen. Is het bedoeld om vijanden – zoals vissers – te verjagen, indruk te maken tijdens het paringsseizoen of vooral om prooien te lokken? Wetenschappers zijn er nog over niet uit. Mooi is het in elk geval!

This is an image
Ken Ohki

Ook het fotograferen vergt wat moeite. Fotograaf Ken Ohki vertelt: ‘Er is maar heel weinig licht in de baai. Neem een spiegelreflexcamera mee, want met een smartphone foto’s maken lukt niet.’ Hij vervolgt: ‘Je hebt een lage sluitertijd nodig om overbelichting te voorkomen. Flitsen is geen goed plan, want daarmee jaag je de aanwezige vissers weg.'

This is an image
Ken Ohki

Wil jij het blauwe wonder zelf aanschouwen? Er vertrekken midden in de nacht 1 à 2-uur durende bootexcursies vanuit Toyama. Garantie op een blauwe kustlijn heb je niet, wel op het zien van verlichte vuurvlieginktvissen in de netten van de vissers die meegaan op de tour.

Bekijk meer van Ohki's foto's van de vuurvliegintkvissen!