Vorig jaar reisde ik naar Noord-Ierland voor een roadtrip langs verschillende filmlocaties van de hitserie Game of Thrones, maar ook het toerisme in Kroatië heeft een aardige boost gehad met de iconische steden Dubrovnik en Split als twee van de belangrijkste locaties in de serie. Zou je wel een eigen Game of Thrones-tour door Kroatië willen doen? Wij hebben zes filmlocaties voor je op een rij gezet!

1. King’s Landing

Gelegen op een schiereiland, omgeven door dramatische hoge kliffen, is het niet zo vreemd dat deze monumentale hoofdstad werd gekozen tot King’s Landing: de hoofdstad van de Zeven Koninkrijken, een van Westeros’ belangrijkste symbolen. Hier loopt koningin Cersei, onder andere, naakt de beruchte walk of shame door het pittoreske oude stadsdeel. De dikke stadsmuren die dateren uit de dertiende eeuw lijken wel speciaal voor Game of Thrones gebouwd.

Het oude stadscentrum van Dubrovnik van bovenaf
Het oude stadscentrum van Dubrovnik van bovenaf.
Anna Gorin/Getty Images

2. De drakenkelder in Split

Dit 1700 jaar oude paleiscomplex van de Romeinse keizer Diocletianus, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Split. In de kelders traint Daenerys haar drie draken, die ze daar opsloot nadat ze de controle over hen verloor. Vooral de ondergrondse tunnels van het paleis, waar je doorheen kunt wandelen, zijn goed gewaard gebleven.

Het uitzicht vanaf Fort Klis
Het uitzicht vanaf Fort Klis.
Getty Images

3. Slavenstad Meereen

Hoog op een rotsige heuvel nabij Split prijkt het middeleeuwse fort Klis: een van de grootste en belangrijkste forten van Kroatië, waar vele Kroatische koningen geleefd hebben. Vanuit het fort kijk je uit over Split en de Adriatische zee. In Game of Thrones wordt het kasteel gebruikt als buitenlocatie voor Meereen: de slavenstad waar Daenerys de slavenhandel ten val brengt. Je kunt het hele historische fort bezoeken, ongehinderd door touwen of vergrendelde deuren.

4. De paleistuinen van King's Landing

De weelderige tuinen van het Arboretum van Trsteno, op vijftien minuten van Dubrovnik, vormen de groene tuinen van King’s Landing, waar personages als Tyrion, Lord Varys en Margaery regelmatig plannen smeden in de Red Keep. De kusttuinen vol bloemenpracht, die in de vijftiende eeuw werden aangelegd en 25 hectaren beslaan, omvatten onder andere een fontein met een Neptunusbeeld, een aquaduct en een paviljoen met uitzicht op zee.

Fort Lovrijenac tijdens zonsondergang
Fort Lovrijenac tijdens zonsondergang.
Getty Images

5. De Red Keep

Bij de baai van Fort Lovrijenac op een 37 meter hoge rots, net buiten de stadsmuren van Dubrovnik, vond in de serie de Battle of Blackwater plaats, waarbij Stannis Baratheon King’s Landing probeerde aan te vallen om Joffrey van de troon te stoten. Het fort zelf, dat bekend staat als het Gibraltar van Dubrovnik en een historisch symbool is van het verzet van Dubrovnik tegen de Republiek Venetië, dient als de Red Keep: het hart van King’s Landing.

De muren van Dubrovnik met het eiland Lokrum in de verte
De muren van Dubrovnik met het eiland Lokrum in de verte.
Cristina Arias/Getty Images

6. De stad Qarth

Op tien minuten varen vanuit de oude haven van Dubrovnik, ligt het groene eiland en natuurreservaat Lokrum. In Game of Thrones doet het eiland dienst als de stad Qarth, een oude havenstad aan de zuidkust van Essos, ook wel de Queen of Cities genoemd. Een steile klim brengt je naar een fort vanwaar je uitkijkt over het hele eiland en de kustlijn voor Dubrovnik. Neem ook een verkoelende duik in het kristalheldere water van Mrtvo More: een klein zoutwatermeer dat in verbinding staat met de zee.