Highlights Kroatië

De azuurblauwe Adriatische Zee, pittoreske steden, een no-nonsense eetcultuur en adembenemende natuur. Dit zijn de highlights van Kroatië!

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:02 CET
Foto door Sabine Lubenow/Getty Images

Dubrovnik

Bij het zien van de prachtige binnenstad van de Kroatische hoofdstad is het moeilijk te geloven dat deze stad in de jaren negentig nog gebombardeerd is. In enkele decennia heeft de stad haar karakter en aantrekkingskracht volledig teruggewonnen. Omgeven door het blauwe water van de Adriatische Zee trakteert Dubrovnik reizigers op een verfijnde verzameling van barokke architectuur, uiteenlopende musea en stranden met waanzinnige uitzichten.

Plitvice Lakes Nationaal Park

Bij een trip naar Kroatië mag een bezoek aan een van Europa's mooiste natuurgebieden niet uitblijven. Verscholen in dichte bebossing ligt dit nationale park vol meren en watervallen. Kronkelende houten loopbruggen en zwermen van vlinders geven de indruk dat het rustgevende landschap recht uit een sprookje komt. Wandel urenlang door deze serene setting van groene bladeren en felblauw water of neem een snellere bus- en boottour. 

Plitvice Lakes Nationaal Park.
Foto door Miquel Lleixà, Flickr

Zadar

Een levendige stad vol cafés en moderne kunst, maar tegelijkertijd gevuld met Romeinse overblijfselen en middeleeuwse kerken. Uniek aan deze kustplaats zijn twee creaties van de Kroatische architect Nikola Bašić. Zijn ingenieuze zee-orgel, een muziekinstrument bespeeld door golven, stoot rustgevende klanken uit. Zijn andere werk, Groet aan de Zon, is een groot lichtgevend paneel op de grond, dat 's nachts in kleuren en vormen het zonlicht uitstoot dat gedurende de dag verzameld is. 

Zwoele zomeravond in het centrum van Zadar. 
Foto door Aaron Huey, Corbis, HH

Split

De meeste mensen denken bij ‘Dalmatiër’ enkel aan een hondenras, maar in Kroatië heeft Dalmatië een heel andere betekenis. In deze zuidelijke kustregio ligt Split, de tweede grootste stad van het land. Bezoek in deze levendige stad het Paleis van Diocletianus, een historisch complex dat is gebouwd met een mix van Romeinse en middeleeuwse architectuur, en ontdek de meest dramatische kustlijn van Kroatië, begroeid met palmbomen en olijfgaarden.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Kroatië
Gratis winterse stadstours in Dubrovnik
Kroatië
Sprookjesachtig: bevroren watervallen in Kroatië
Kroatië
Zeeorgel in Kroatië geeft betoverend mooi concert
Canada
Canada is jarig: Dromen in Banff

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.