Onze zadels bevriezen, de autoramen moeten ontdooid worden voor we erdoor kunnen kijken en de trein nemen staat garant voor chaos. Allemaal tekenen dat de winter op zijn hoogtepunt is. Buiten zien we hoe een subtiel laagje wit het landschap bedekt, delen van de grachten bevriezen, dieren bibberend in hun hol kruipen en kinderen op de vijvers schaatsen.

This is an image
Lumi Images, Romulic-Stojcic

Maar niets van dat alles kan op tegen het effect dat de vrieskou heeft op het Kroatische landschap. Niet alleen vijvers en meren bevroren daar, zelfs de grootste, bulderende watervallen van het land kwamen afgelopen week in een zucht tot stilstand bij een temperatuur van tien graden onder nul.

This is an image
Lumi Images / Romulic-Stojcic / Getty Images

Veel toeristen begaven zich naar nationaal park Plitvicemeren, Unesco werelderfgoed sinds 1979, om zich te vergapen aan de machtige ijsgordijnen en dreigende ijspegels die het park in een sprookjesachtige sfeer hullen. Barre tochten door de sneeuw werden ondernomen over de achttien kilometer wandelpaden van het park voor de perfecte Instagrampost.