Eilandhoppen in het zuiden van Laos

Boeddhistische tempels, indrukwekkende watervallen en honderden onbewoonde eilandjes. Hop langs de drie populairste eilanden in de Mekongrivier in het zuidelijktse puntje van Laos!

Door Willeke van Doorn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:56 CET
Foto door Getty Images

Stap in een bootje op de Mekongrivier in het uiterste zuiden van Laos, vlak bij de grens met Cambodja. Daar vind je de eilandengroep Si Phan Don, wat letterlijk ‘4000 eilanden’ betekent. Zoveel zijn het er niet, en sommige eilanden zijn zo klein dat ze tijdens het regenseizoen wegspoelen, maar alsnog liggen er honderden eilanden, waarvan een enkeling bewoond is. Dit zijn de drie populairste bestemmingen in Si Phan Don!

Don Det & Don Khon

Vlak naast elkaar en verbonden met een brug uit de tijd dat Loas een Franse kolonie was, liggen de eilandjes Don Det & Don Khon. Beide eilanden vormen een perfecte uitvalsbasis om een van de mooiste natuurfenomenen in Azië te bezoeken: de watervallen van Khon Phapheng. Op het hoogste punt valt het water vanaf 21 meter hoogte over de rotsen naar beneden op de grens van Loas en Cambodja. Vooral tijdens het regenseizoen is het een spectaculair toonbeeld van de kracht van de natuur.

Foto door Getty Images

Sla ook de Somphamitwatervallen niet over waar je tijdens het regenseizoen ruige stroomversnellingen kunt zien. Een andere unieke kans is het zien van de zeldzame irrawadydolfijn, die je met een beetje geluk kunt spotten tijdens een boottocht vanuit Don Khon. En hoewel de eilanden niet aan de kust maar aan een rivier liggen, kun je je ook aan het strand goed vermaken. Vooral tubing – in een opblaasband de rivier over – is een geliefde activiteit bij de eilandgasten.

Don Khong

Vergeleken met de andere twee eilanden is Don Khong een oase van rust, ook al is dit het grootste eiland. De meeste jonge backpackers geven de voorkeur aan Don Dhet en Don Khon waardoor er minder toeristen rondlopen en je rustig de natuur en de authentieke dorpjes kunt verkennen. Huur een fiets en rijdt over de weg rondom Don Khong langs de verschillende boeddhistische tempels, oude dorpjes, rijstvelden en afgelegen boerderijen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Laos
Het geheim van Laos
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
Ibiza voorbij de clubs: 10 ervaringen die je niet mag missen
Reizen
Ontmoet de laatste cowboys van deze paradijselijke eilanden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.