Het verborgen paradijs van Mexico

Ver weg van de bewoonde wereld ligt ‘het verborgen paradijs’ van Tolantongo: natuurlijk warm mineraalwater klettert daar uit grotten in kalkstenen hottubs met een magistraal uitzicht op het Mexicaanse berglandschap.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto door Grutas de Tolantongo

In de befaamde Turkse kalksteenterrassen van Pamukkale kan je niet meer zwemmen (wel in een zwembad vlakbij de terrassen). Maar niet getreurd: in Mexico ligt een gelijkaardige plek die ‘El Paraiso Escondido’ genoemd wordt, ofwel: het verborgen paradijs. Het paradijs ligt in Grutas de Tolantongo, een ecologisch natuurpark in de Mexicaanse provincie Hidalgo.

Foto door Grutas de Tolantongo

Het paradijs bestaat uit 45 natuurlijke mineraalbaden die ontstaan zijn uit kalkstenen formaties. Via watervalletjes vloeit daarin thermaal bronwater uit 12 bronnen, dat tussen de 34 en 37 graden is. Terwijl daar je ligt te dobberen kijk je vanaf zo’n 500 meter hoogte uit over een magistraal berglandschap.

Ongeveer 200 kilometer verder ligt het tweede deel van het park: de grotten. Daar zwem je in hetzelfde warme mineraalwater tussen de stalactieten en stalagmieten.

Om het park binnen te komen moet je 6,50 euro betalen. Daar kan je overnachten in een hotel voor 11,50 euro, of kamperen voor 5,50 euro. Maar opgelet: reserveren is niet mogelijk, dus zorg dat je op tijd aankomt.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Voorbij de Everest: 9 bergen om tijdens je leven te beklimmen
Zwitserland
Zwitsers zwembad gaat viraal
Canada
Canada is jarig: Dromen in Banff
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Haute Route: over het dak van Europa

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.