In de befaamde Turkse kalksteenterrassen van Pamukkale kan je niet meer zwemmen (wel in een zwembad vlakbij de terrassen). Maar niet getreurd: in Mexico ligt een gelijkaardige plek die ‘El Paraiso Escondido’ genoemd wordt, ofwel: het verborgen paradijs. Het paradijs ligt in Grutas de Tolantongo, een ecologisch natuurpark in de Mexicaanse provincie Hidalgo.

This is an image
Grutas de Tolantongo

Het paradijs bestaat uit 45 natuurlijke mineraalbaden die ontstaan zijn uit kalkstenen formaties. Via watervalletjes vloeit daarin thermaal bronwater uit 12 bronnen, dat tussen de 34 en 37 graden is. Terwijl daar je ligt te dobberen kijk je vanaf zo’n 500 meter hoogte uit over een magistraal berglandschap.

Ongeveer 200 kilometer verder ligt het tweede deel van het park: de grotten. Daar zwem je in hetzelfde warme mineraalwater tussen de stalactieten en stalagmieten.

Om het park binnen te komen moet je 6,50 euro betalen. Daar kan je overnachten in een hotel voor 11,50 euro, of kamperen voor 5,50 euro. Maar opgelet: reserveren is niet mogelijk, dus zorg dat je op tijd aankomt.