Deze hartverscheurende foto toont de verontrustende realiteit

Deze foto van een zeepaardje dat rondzwemt met een weggegooid wattenstaafje, gemaakt door fotograaf Justin Hofman, geeft een beeld van de vervuiling van de oceanen.

Foto's Van Justin Hofman
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:14 CET
Een klein zeepaardje, Hippocampus kuda, drijft rond in het vervuilde water bij Sumbawa Besar op het ...
Een klein zeepaardje, Hippocampus kuda, drijft rond in het vervuilde water bij Sumbawa Besar op het eiland Soembawa in Indonesië.
Foto van Justin Hofman, Wildlife Photographer of the Year

Justin Hofman leidde een expeditie op Borneo toen een aantal groepsleden op het laatste moment besloten te gaan snorkelen bij de plaats Sumbawa Besar. “Het rif was eigenlijk in een verrassend goede conditie. Er zaten geen grote vissen, maar het koraal zag er gezond uit,” vertelt Hofman. “Nadat we een uurtje hadden rondgedobberd, begon het tij te keren. Mijn goede vriend Richard White, een expert in het spotten van dieren in het wild, zag dit kleine zeepaardje vlak bij de oppervlakte drijven.”

Zeepaardjes liften mee met oceaanstromingen door zich met hun staart vast te houden aan drijvende objecten. In eerste instantie keken de snorkelaars geamuseerd toe hoe het diertje zich vasthield aan stukjes zeegras die door het getij waren meegenomen. Maar dat sloeg om in woede toen ze steeds meer plastic en ander onnatuurlijk afval zagen langsdrijven. Ondanks het feit dat hij door de aanwakkerende wind vervuild water binnenkreeg via zijn snorkel, en dat zowel de camera als het zeepaardje op de golven heen en weer begonnen te dansen, bleef Hofman in de buurt en nam onder meer deze foto.

Een klein zeepaardje, Hippocampus kuda, drijft rond in het vervuilde water bij Sumbawa Besar op het eiland Soembawa in Indonesië.
Foto van Justin Hofman, SeaLegacy

“Ik zou willen dat deze foto niet bestond, maar nu dat wel zo is, wil ik dat iedereen hem ziet,” schreef hij op Instagram. “Wat begon als een mogelijkheid om een schattig klein zeepaardje te fotograferen, eindigde met frustratie en verslagenheid vanwege de onvoorstelbare hoeveelheid troep en afval die door het getij werden meegebracht. Deze foto is typerend voor de huidige en toekomstige staat van onze oceanen.”

De foto bovenaan deze pagina, van een zeepaardje dat een wattenstaafje vasthoudt, is geselecteerd als een van de finalisten in de Natural History Mueseum's Wildlife Photographer of the Year-competitie. Hofman is lid van het SeaLegacy Collective.

Wist je dat bij zeepaarden niet het vrouwtje, maar het mannetje zwanger wordt en de jongen baart?

Zeepaard-mannetje baart 2.000 jongen
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Maak kennis met deze honden en hun unieke karakters
Milieu
Is een wereld zonder afval mogelijk?
Milieu
Bali vecht voor stranden met maatregelen tegen plastic afval
Milieu
Waarom je eigen vork en lepel meenemen zo gek nog niet is
Milieu
De explosieve strijd voor een Iraaks nationaal park

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.