Justin Hofman leidde een expeditie op Borneo toen een aantal groepsleden op het laatste moment besloten te gaan snorkelen bij de plaats Sumbawa Besar. “Het rif was eigenlijk in een verrassend goede conditie. Er zaten geen grote vissen, maar het koraal zag er gezond uit,” vertelt Hofman. “Nadat we een uurtje hadden rondgedobberd, begon het tij te keren. Mijn goede vriend Richard White, een expert in het spotten van dieren in het wild, zag dit kleine zeepaardje vlak bij de oppervlakte drijven.”

Zeepaardjes liften mee met oceaanstromingen door zich met hun staart vast te houden aan drijvende objecten. In eerste instantie keken de snorkelaars geamuseerd toe hoe het diertje zich vasthield aan stukjes zeegras die door het getij waren meegenomen. Maar dat sloeg om in woede toen ze steeds meer plastic en ander onnatuurlijk afval zagen langsdrijven. Ondanks het feit dat hij door de aanwakkerende wind vervuild water binnenkreeg via zijn snorkel, en dat zowel de camera als het zeepaardje op de golven heen en weer begonnen te dansen, bleef Hofman in de buurt en nam onder meer deze foto.

Een klein zeepaardje Hippocampus kuda drijft rond in het vervuilde water bij Sumbawa Besar op het eiland Soembawa in Indonesi
Een klein zeepaardje, Hippocampus kuda, drijft rond in het vervuilde water bij Sumbawa Besar op het eiland Soembawa in Indonesië.
Justin Hofman, SeaLegacy

“Ik zou willen dat deze foto niet bestond, maar nu dat wel zo is, wil ik dat iedereen hem ziet,” schreef hij op Instagram. “Wat begon als een mogelijkheid om een schattig klein zeepaardje te fotograferen, eindigde met frustratie en verslagenheid vanwege de onvoorstelbare hoeveelheid troep en afval die door het getij werden meegebracht. Deze foto is typerend voor de huidige en toekomstige staat van onze oceanen.”

De foto bovenaan deze pagina, van een zeepaardje dat een wattenstaafje vasthoudt, is geselecteerd als een van de finalisten in de Natural History Mueseum's Wildlife Photographer of the Year-competitie. Hofman is lid van het SeaLegacy Collective.

Wist je dat bij zeepaarden niet het vrouwtje, maar het mannetje zwanger wordt en de jongen baart?