Dit hotel wil het regenwoud redden

Het Inkaterra-hotel in Machu Picchu, een reservaat voor inheemse soorten, is een koploper op het gebied van duurzaam toerisme.

Door Rachel Brown
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:15 CET
Foto door Inkaterra lodges

De beroemde Incastad Machu Picchu wordt al sinds zijn herontdekking in 1911 bejubeld als een van de wereldwonderen. De complexe architectuur en terrasbouw trekken een miljoen bezoekers per jaar, die neerstrijken in de lodges en hostels in het nabijgelegen Aguas Calientes.

Een daarvan is een hotel dat op zich al een bezoekje waard is. Het Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel, gelegen in een juweel van biodiversiteit, behoort tot de mooiste – en oudste – ecotoeristische bestemmingen in Peru.

“De vraag is, waarom gingen de Inca’s naar Machu Picchu?”, stelt José Koechlin. “Dat was vanwege het landschap, de natuur.”

Koechlin, die Inkaterra in 1975 oprichtte met de eerste private vergunning die Peru uitgaf voor regenwoudtoerisme, benadert natuurbehoud vanuit een zakelijk oogpunt. “Als je een bedrijf runt, moet je weten wat je voorraad is,” zegt Koechlin over het uitgebreide ecologische onderzoek dat wordt gedaan door de wetenschappers die onderdeel uitmaken van het vaste personeelsbestand van het hotel.

Hun werk werpt zijn vruchten af: er leven meer dan 1500 soorten op het terrein van Inkaterra, variërend van vlinders tot lianen. 28 van die soorten werden bekend dankzij de ‘inventarislijsten’ van Koechlin. Dit jaar alleen al werden bij Machu Picchu drie nieuwe orchideeën ontdekt.

Gasten van het Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel zijn aan het vogelspotten.
Foto door Inkaterra lodges

Maar de natuurbeschermingsactiviteiten van Inkaterra gaan veel verder dan het tellen van flora en fauna (of de inzet voor de zeldzame, beroemde brilbeer). Samen met het Smithsonian Conservation Biology Institute heeft Koechlin onlangs een plan gemaakt voor het herstellen en beschermen van twee ecologische verbindingszones. De ene ligt in de zuidoostelijke regio Madre de Dios, met zijn grote biodiversiteit, en de ander in het voorheen visrijke water voor Cabo Blanco in het noorden.

Koechlin heeft zelfs zijn eigen terrein gebruikt om tests te doen naar nieuwe, ondergrondse mijntechnieken. Hij hoopt dat dit ertoe kan bijdragen dat de lokale bevolking ophoudt met de verwoestende dagbouw, waarbij de oppervlakte wordt afgegraven, en overgaat op meer winstgevende en duurzame technieken.

Voor Koechlin is duurzame ontwikkeling evenzeer een kwestie van sociale omstandigheden als van het milieu. “Je moet zorgen voor welvaart, zodat de lokale bevolking een betere kwaliteit van leven krijgt. Wat wil je dat voortbestaat, als je duurzaam bezig bent? De toekomst moet goed zijn voor de natuur, maar ook voor de mens.”

Wat betreft een tip voor bezoekers…

“De meeste mensen komen naar Machu Picchu voor wat de mens daar heeft gemaakt,” zegt Koechlin. “Maar ze kunnen ook eens om zich heen kijken, als ze daar eenmaal zijn. Kijk eens naar die groene bergen en vraag je af: wat maakt het zo groen?”

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Zes manieren om duurzamer te reizen
Italië
Italiaans berggehucht wordt luxe eco-village
Reizen
17 fantastische nieuwe hotels die hun omgeving sparen
Milieu
Kan CO2-afvang het vliegen duurzamer maken?
Reizen
De reistrends voor 2020: van ‘microvakanties’ tot CO2-compensatie

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.