Milieu

Portretten van moed en hoop na Harvey

Onze fotograaf sprak met vermoeide Texanen die nog steeds schuilen na orkaan Harvey. donderdag, 9 november 2017

Door Redactie
Foto's Van William Widmer

In de nasleep van orkaan Harvey zitten er in Texas, Louisiana en Tennessee nu ongeveer veertigduizend mensen in opvangcentra. Fotograaf William Widmer reisde naar het George R. Brown Convention Center in Houston, waar hij enkele verhalen optekende voor National Geographic.

De categorie-4-storm trof Houston en de omliggende regio op 25 augustus en zorgde voor enorme overstromingen. Mede doordat de orkaan bleef hangen en vocht vanuit de Golf van Mexico aanvoerde, viel er een ongekende hoeveelheid regen: meer dan 127 centimeter. Zeker zestig mensen vonden de dood door de storm. 

Naast de duizenden mensen in de opvangcentra zullen er nog veel meer hulp nodig hebben met de wederopbouw. Volgens het Federal Emergency Management Agency hebben meer dan vijfhonderdduizend mensen zich aangemeld voor noodhulp, voor onder meer schade aan en verlies van eigendommen.

Toen Widmer eind vorige week in Houston aankwam, was het water in het centrum weggelopen. Van de tienduizenden mensen die op het hoogtepunt van de ramp hun toevlucht hadden gezocht in het congrescentrum, waren de meeste alweer vertrokken. Widmer: “Iedereen die ergens anders kan verblijven, doet dat. Niemand wil in een opvangcentrum blijven.” Diegenen die achterbleven, hadden verschillende traumatische ervaringen meegemaakt. Sommigen worstelden ermee dat ze het ternauwernood hadden overleefd. Anderen die vóór het geweld van Harvey op straat leefden, waren getroffen door het medeleven van mensen die voor het eerst dakloos waren.

De portretten van Widmer getuigen van een gedeelde ervaring van verdriet en verlies.

Lees meer