Tijdens de Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) vinden honderden acties plaats in en rond Vlaanderen. Het doel is om de Vlaamse bevolking te laten nadenken over hoe zij zich voortbewegen en hoe dit duurzamer kan. Lokale instanties worden aangemoedigd om eigen initiatieven te organiseren in hun gemeente. Bedrijven, scholen en individuen kunnen hun eigen acties aanmelden via de website. Al honderden organisaties werken mee aan het project.

Een fietssnelweg in OostVlaanderen
Een fietssnelweg in Oost-Vlaanderen.
Shutterstock

De provincie Oost-Vlaanderen wil van de gelegenheid gebruikmaken om groot in te zetten op het gebied van duurzame mobiliteit. In 2050 hoopt de provincie dat CO2-neutrale mobiliteit binnen Oost-Vlaanderen een feit is. Met investeringen in de fietsinfrastructuur, de aanleg van trage wegen en de promotie van het gebruik van elektrische voertuigen probeert de regio haar inwoners te inspireren. Ook de fietssnelweg wint aan populariteit in de bosrijke provincie.

Wat kunnen Oost-Vlamingen zelf doen?

Hoe meer mensen op de fiets springen, hoe sneller Oost-Vlaanderen klimaatneutraal zal zijn. De provincie roept haar bevolking daarom op om te helpen door duurzame keuzes te maken. Op de website Klimaatgezond Oost-Vlaanderen worden een aantal suggesties gegeven. Schakel bijvoorbeeld over op groene stroom, installeer zonnepanelen of vraag subsidie aan voor een projectidee om de CO2-uitstoot in de provincie te verminderen.

De provincie OostVlaanderen roept haar bevolking op om duurzame keuzes te maken bijvoorbeeld door vaker op de fiets te stappen
De provincie Oost-Vlaanderen roept haar bevolking op om duurzame keuzes te maken, bijvoorbeeld door vaker op de fiets te stappen.
Shutterstock

Scholen, bedrijven en gemeentes kunnen zelf met initiatieven komen of zich aansluiten bij een van de bestaande projecten. Het MOS-project is bijvoorbeeld opgericht om milieuvriendelijke en duurzame leeromgevingen te creëren binnen scholen. Het Provinciaal Mobiliteitspunt geeft advies aan werkgevers die duurzaam woon-werkverkeer willen stimuleren.

Op de website van Klimaatgezond Oost-Vlaanderen worden deze en andere projecten overzichtelijk weergegeven, zodat geïnteresseerden direct kunnen zien hoe zij het beste actie kunnen ondernemen. De inwoners van de provincie rest vervolgens nog één taak: spring op de fiets en werk mee aan een klimaatgezond Oost-Vlaanderen!

Weten wat je zelf kan doen? Lees hier verder >