Fietsen voor een klimaatgezond Oost-Vlaanderen

Denk jij wel eens na over hoe je van punt A naar punt B komt? Neem je bewust de fiets of deel je een auto met collega’s? In de Week van de Mobiliteit vraagt Oost-Vlaanderen inwoners om duurzame keuzes te maken en klimaatgezond actie te ondernemen.

Door Redactie
Gepubliceerd 12 sep. 2018 09:58 CEST
Hoe meer mensen op de fiets springen, hoe sneller Oost-Vlaanderen klimaatneutraal zal zijn.
Hoe meer mensen op de fiets springen, hoe sneller Oost-Vlaanderen klimaatneutraal zal zijn.
Foto door Shutterstock

Tijdens de Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) vinden honderden acties plaats in en rond Vlaanderen. Het doel is om de Vlaamse bevolking te laten nadenken over hoe zij zich voortbewegen en hoe dit duurzamer kan. Lokale instanties worden aangemoedigd om eigen initiatieven te organiseren in hun gemeente. Bedrijven, scholen en individuen kunnen hun eigen acties aanmelden via de website. Al honderden organisaties werken mee aan het project.

Een fietssnelweg in Oost-Vlaanderen.
Foto door Shutterstock

De provincie Oost-Vlaanderen wil van de gelegenheid gebruikmaken om groot in te zetten op het gebied van duurzame mobiliteit. In 2050 hoopt de provincie dat CO2-neutrale mobiliteit binnen Oost-Vlaanderen een feit is. Met investeringen in de fietsinfrastructuur, de aanleg van trage wegen en de promotie van het gebruik van elektrische voertuigen probeert de regio haar inwoners te inspireren. Ook de fietssnelweg wint aan populariteit in de bosrijke provincie.

Wat kunnen Oost-Vlamingen zelf doen?

Hoe meer mensen op de fiets springen, hoe sneller Oost-Vlaanderen klimaatneutraal zal zijn. De provincie roept haar bevolking daarom op om te helpen door duurzame keuzes te maken. Op de website Klimaatgezond Oost-Vlaanderen worden een aantal suggesties gegeven. Schakel bijvoorbeeld over op groene stroom, installeer zonnepanelen of vraag subsidie aan voor een projectidee om de CO2-uitstoot in de provincie te verminderen.

De provincie Oost-Vlaanderen roept haar bevolking op om duurzame keuzes te maken, bijvoorbeeld door vaker op de fiets te stappen.
Foto door Shutterstock

Scholen, bedrijven en gemeentes kunnen zelf met initiatieven komen of zich aansluiten bij een van de bestaande projecten. Het MOS-project is bijvoorbeeld opgericht om milieuvriendelijke en duurzame leeromgevingen te creëren binnen scholen. Het Provinciaal Mobiliteitspunt geeft advies aan werkgevers die duurzaam woon-werkverkeer willen stimuleren.

Op de website van Klimaatgezond Oost-Vlaanderen worden deze en andere projecten overzichtelijk weergegeven, zodat geïnteresseerden direct kunnen zien hoe zij het beste actie kunnen ondernemen. De inwoners van de provincie rest vervolgens nog één taak: spring op de fiets en werk mee aan een klimaatgezond Oost-Vlaanderen!

Weten wat je zelf kan doen? Lees hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Drie keer over land: sterke verhalen van vrouwelijke reizigers
Geschiedenis en Cultuur
Haal je hart op langs de Oranjeroute
Milieu
Duurzamer reizen doe je zo
Reizen
Nieuwe fietsroute zal acht Europese landen doorkruisen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.