Eet je bord leeg – én de verpakking

Biologisch schuim, zelfgroeiende kommetjes en wateroplosbare omhulsels voor eten: ontwerpers komen met steeds meer alternatieven voor plasticverpakkingen.

Gepubliceerd 24 jul. 2019 10:53 CEST
Foto van Rebecca Hale, National Geographic

Wereldwijd wordt elk jaar zo’n 78 miljoen ton aan plasticverpakkingen geproduceerd. Slechts twintig procent wordt hergebruikt, en afval dat niet netjes wordt weggegooid, eindigt vaak in het milieu. Wegwerpverpakkingen beschermen voedsel bij vervoer en verlengen de houdbaarheid, maar moeten ze echt eeuwen voortbestaan? Ontwerpers en ingenieurs buigen zich over alternatieven die herbruikbaar of afbreekbaar zijn – of gewoon verdwijnen zodra het product is geconsumeerd.

Duurzame voedselverpakkingen 

Nieuwe vormen van verpakkingsmateriaal, van prototype tot de markt.

AFHALEN, INLEVEREN
Bij een ontwerpwedstrijd van het Pratt Institute in New York vouwden studenten plastic vellen tot afhaalverpakkingen die na een schoonmaakbeurt weer bij een verzamelpunt kunnen worden ingeleverd en kunnen worden hergebruikt bij een aantal afhaalketens.

VOUWBARE VORMEN
Een ander team van het Pratt Institute gebruikte karton voor een doosachtige voedselverpakking. Een vouwbare lepel­vorkcombinatie kun je van een geperforeerde rand afscheuren. De hele verpakking is afbreekbaar.

ECO-ISOLERING
Aan huis bezorgde maaltijdboxen met voorverpakte ingrediënten zijn in opmars. In plaats van met moeilijk herbruikbaar bubbeltjesplastic, koeltassen of foamboard, worden er nu maaltijden geïsoleerd met kraftpapier en Climacell, een biologisch schuim dat tot pulp van cellulosevezels is te reduceren.

GROEIENDE KOMMEN (niet afgebeeld)
Een Zweeds instituut heeft een prototype van een samengedrukte celluloseverpakking ontwikkeld die groeit zodra die inhoud bevat. Soepmakers kunnen deze verpakking bijvoorbeeld vullen met gevriesdroogde groenten en kruiden. Bij toevoeging van heet water ontvouwt zich een volwaardige en volledig composteerbare kom.

VERDWIJNENDE VERPAKKING
U kent ze: doorzichtige omhulsels van vaatwas­ en wasmiddeltabletten (op etheen gebaseerde polymeren) die in water oplossen. Amerikaanse en Europese toezichthouders hebben ze veilig verklaard als voedselverpakking. Een Amerikaanse fabrikant stelt dat daarbij de textuur, de geur en de smaak van het voedsel niet worden aangetast; straks worden dus misschien wel pasta, rijst, havermout en ander voedsel dat je moet koken in afbreekbare omhulsels verkocht.

Dit artikel komt uit de augustus 2019 editie van National Geographic Magazine.

LEES VERDER

Milieu

Menu van de toekomst: insecten, zeewier en bloederige vegaburgers

Van deze 5 innovatieve voedingsmiddelen ga je binnenkort meer zien.

Een derde van al het voedsel gaat verloren of wordt weggegooid: wat kunnen we eraan doen?

Van de akker via de supermarkt tot op onze eettafel – van al het voedsel dat we verbouwen, gaat onderweg een derde verloren of wordt weggegooid. Dat moet beter kunnen.

Wat een nieuwe DNA-‘knip-en-plaktechniek’ kan betekenen voor de voedselindustrie

Betere oogsten, betere smaken, meer resistentie tegen plantenziekten en oplossingen voor allergenen als gluten – in Amerika wordt onderzocht wat genome editing wel of niet zou kunnen betekenen voor de voedselindustrie.
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.