Skip to Content

Watercrisis in Kaapstad – en de stad is niet de enige

In september 2009 werd het Ivanhoe Reservoir in het stadsdeel Silver Lake van Los Angeles afgedekt met circa drie miljoen zwarte schaduwballen Watermanagers hoopten dat de ballen het stuwmeer zouden afkoelen waardoor de vorming van kankerverwekkende stoffen in het water als gevolg van chemische reacties zou afnemenpinterest icon
Gerd Ludwig, National Geographic
Advertentie - Lees hieronder verder
1
In september 2009 werd het Ivanhoe Reservoir in het stadsdeel Silver Lake van Los Angeles afgedekt met circa drie miljoen zwarte schaduwballen Watermanagers hoopten dat de ballen het stuwmeer zouden afkoelen waardoor de vorming van kankerverwekkende stoffen in het water als gevolg van chemische reacties zou afnemen
Gerd Ludwig, National Geographic
In september 2009 werd het Ivanhoe Reservoir in het stadsdeel Silver Lake van Los Angeles afgedekt met circa drie miljoen zwarte ‘schaduwballen’. Watermanagers hoopten dat de ballen het stuwmeer zouden afkoelen, waardoor de vorming van kankerverwekkende stoffen in het water als gevolg van chemische reacties zou afnemen.
2
In oktober 2017 werden ongebruikelijk hoge concentraties van het kankerverwekkende bromaat in het waterreservoir ontdekt Bromaat ontstaat wanneer het van nature in het water aanwezige bromide en het toegevoegde chloor voor het doden van bacillen onder de felle zon met elkaar reageren
Gerd Ludwig, National Geographic
In oktober 2017 werden ongebruikelijk hoge concentraties van het kankerverwekkende bromaat in het waterreservoir ontdekt. Bromaat ontstaat wanneer het van nature in het water aanwezige bromide en het toegevoegde chloor (voor het doden van bacillen), onder de felle zon met elkaar reageren.
3
Men probeerde het water van het reservoir te koelen met schaduwballen een goedkoper alternatief dan verdere chemische behandeling De ballen hebben het bijkomende voordeel dat ze de verdamping tegengaan wat in de vier jaar durende droogte in Californi veel uitmaakt
Gerd Ludwig, National Geographic
Men probeerde het water van het reservoir te koelen met ‘schaduwballen’, een goedkoper alternatief dan verdere chemische behandeling. De ballen hebben het bijkomende voordeel dat ze de verdamping tegengaan, wat in de vier jaar durende droogte in Californië veel uitmaakt.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De schaduwballen zijn met schoon drinkwater verzwaard zodat ze niet wegwaaien en doen op het water denken aan een speelse ballenbak
Gerd Ludwig, National Geographic
De schaduwballen zijn met schoon drinkwater verzwaard, zodat ze niet wegwaaien, en doen op het water denken aan een speelse ballenbak.
5
Schaduwballen zijn gemaakt van zwart polyetheen en bedekt met een coating tegen ultraviolet licht om de afbraak van het plastic tegen te gaan
Gerd Ludwig, National Geographic
Schaduwballen zijn gemaakt van zwart polyetheen en bedekt met een coating tegen ultraviolet licht om de afbraak van het plastic tegen te gaan.
Watch Next
 
preview for Natuur

Natuur en leefomgeving

geiten in de keniaanse woestijn op zoek naar water

World Water Map: inzicht in waterverbruik

kustwacht caribisch gebied

Sneak peek: Kustwacht Caribisch Gebied

seizoen 2 kustwacht caribisch gebied

Alles over seizoen 2 Kustwacht Caribisch Gebied

De spleten die in september 2021 ontstonden in de vulkaanketen Cumbre Vieja op La Palma waren de opmaat tot de verwoestendste vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden in vijfhonderd jaar Fonteinen van lava spoten zon zeshonderd meter de lucht in en het gesmolten puin landde tot honderden meters van de nieuw gevormde krater

Onder vuur

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder