Dit verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met Nespresso.

De nevelsluiers zijn nog maar net vertrokken wanneer lokale koffieboeren tussen de gewassen op zoek gaan naar perfect rode bessen. Zorgvuldig betasten ze de karmijnrode vruchten met hun vingers, omhuld in een flinterdun laagje dauw.

Dat de pluk ’s morgens vroeg plaatsvindt, heeft een goede reden: de bessen zijn dan koel en stevig en de temperaturen nog aangenaam om in te werken. De bonen kunnen dezelfde dag nog worden verwerkt – dat komt de kwaliteit ten goede.

Koffieplantage of dierenschuilplaats?

We zijn in de regio Ciwidey, in het westen van het Indonesische eiland Java, op zo’n 1400 meter hoogte. En wat opvalt: hier groeien niet alleen koffiestruiken. Op veel plekken staan avocado-, bananen- en mangobomen, samen met andere inheemse soorten.

De bomen en planten zijn aangeplant om de vruchtbaarheid van de bodem te verhogen en erosie en aardverschuivingen te voorkomen. Ze zorgen voor schaduw, waardoor de arabicabessen langzamer rijpen en een rijker aromaprofiel ontwikkelen, maar vormen ook een schuilplaats voor veel dieren. Overal waar je kijkt – en luistert – is leven: wilde bijen, vlinders, nestelende vogels en het krakende geluid van boomkikkers.

Een duurzamere toekomst

De soortenrijkheid is het resultaat van het AAA Sustainable Quality™ Program. Sinds 2003 helpt Nespresso samen met de Rainforest Alliance lokale gemeenschappen door duurzame initiatieven te integreren op de koffieplantages. Alleen al in Indonesië zijn 6900 plantages aangesloten, verspreid over Java en Sumatra. In de regio Ciwidey doen ruim 1300 boeren mee.

Lokale boeren krijgen ondersteuning van landbouwdeskundigen en ontwikkelen samen een actieplan: van het planten van inheemse bomen, het aanleggen van moestuinen, het gebruik van milieuvriendelijke landbouwmethoden tot het beschermen van waterbronnen.

een koffieboer in indonesie
Nespresso
De reis van een koffieboon naar jouw kopje begint op een plantage waar de biodiversiteit wordt gewaarborgd.

Voor de boeren betekent de aanpak niet alleen een biodiversere leefomgeving: het geeft ze toekomstzekerheid. Door erosie en bodemuitputting tegen te gaan, leveren de arabicagewassen stabielere oogsten, en daarmee inkomsten op.

Waar eerder één mislukte regenperiode desastreus kon zijn, kan de gemeenschap nu rekenen op een natuurlijk systeem dat de klappen opvangt. Bovendien zorgt de biodiversiteit voor extra opbrengsten: de vruchten, noten en het hout van de aangeplante bomen kunnen worden verkocht of geconsumeerd.

Alleen de beste koffiebonen

De reis van jouw kop koffie is er een van passie, precisie en zorgvuldige selectie. Enkel de perfect rode bessen worden door de boeren geplukt, waarna ze worden gewassen, gefilterd en te drogen gelegd tot ze 12 tot 14 procent vocht bevatten.

Daarna worden de bonen gesorteerd op vochtgehalte, grootte en kleur – deels met de hand, deels machinaal – met als doel de kwaliteit van de koffie te waarborgen. Alleen de beste bonen reizen af naar Zwitserland, waar het branden, malen en capsuleren plaatsvindt.

Met andere woorden: elke kop koffie begint met respect voor natuur, mens en vakmanschap, en oog voor kwaliteit. Dat kan alleen bereikt worden wanneer de hele keten in balans is en duurzaamheid een integraal onderdeel van het proces is. Elke stap – van planten tot plukken tot selecteren – gebeurt met zorg en aandacht. En dat proef je terug in je bakje koffie.