Beste periode

De beste reistijd is oktober-mei. Oktober en november gelden als hoogseizoen, de moessonregens zijn verdwenen en de lucht is helder. In de regentijd, van juni tot september, zijn veel wegen onbegaanbaar.

De reis

In het hoogseizoen onderhoudt Arkefly vanaf Schiphol een rechtstreekse vlucht naar Nepal. U vliegt in ca. 11 uur van Amsterdam naar Kathmandu, met een korte tankstop in Bahrein.

Thamel

De toeristenwijk van Kathmandu is Thamel, ten noorden van het oude centrum. In de smalle straatjes vind je goedkope restaurants en hotelletjes, die vooral door westerlingen worden bezocht. Er zijn boekwinkels, souvenirstalletjes en outdoorwinkels, die bergbeklimmeruitrusting verkopen. Naast merkproducten tref je ook veel namaakspullen aan.
Er zijn talloze bureautjes waar je een Himalaya-trekking kunt boeken. Veel etablissementen bieden gratis wifi aan, dus de smartphonedichtheid bij de toeristen is enorm.
Thamel wordt niet ten onrechte bekritiseerd als een ‘toeristengetto’; met authentiek Nepal heeft de wijk in elk geval weinig van doen.

Mountain flight

Een bijna obsceen makkelijke manier om de Mount Everest van dichtbij te zien, is een plaats te boeken op een van de vele mountain flights die vanuit Kathmandu worden georganiseerd. Met een klein straalvliegtuig, dat ruimte biedt aan zo’n twintig passagiers, wordt in de vroege morgen, als het zicht nog helder is, een vlucht langs het Himalayagebergte gemaakt. Het is een spectaculaire tocht van ongeveer een uur. Zodra het vliegtuig boven de vervuilde smog in de Kathmanduvallei is uitgestegen, doemen de imposante toppen van de Himalaya (letterlijk ‘het land van de sneeuw’) op. Een jong, ruig, bijna agressief gebergte met op de toppen eeuwige sneeuw. Het toestel vliegt in een bijna rechte lijn van Kathmandu naar de Mount Everest en draait daarna om, zodat alle passagiers de kans krijgen het bergmassief vanachter hun raampje te bekijken.

De Mount Everest, met 8850 meter de hoogste berg ter wereld, is natuurlijk de apotheose van de trip. ‘Kijk daar, dat M-vormige massief,’ zegt de copiloot als ik even in de cockpit mag kijken, ‘de linkerbult is de Everest.’ Een flard wolken hangt rond het dak van de wereld, je kunt zien dat het er stevig waait.

Reisdocumenten

Een geldig paspoort dat na vertrek uit Nepal nog minimaal zes maanden geldig is, plus een visum. U kunt dit op de luchthaven aanschaffen, maar het is beter dit voor vertrek in Nederland of België bij de ambassade of het consulaat te regelen.

Stenen stoepas sieren het Swayambhunathtempelcomplex ten westen van Kathmandu
Stenen stoepa’s sieren het Swayambhunath-tempelcomplex, ten westen van Kathmandu.
Tom Van Cakenberghe

Tijdverschil

In de winter is het 4.45 uur en in de zomer 3.45 uur later dan in Europa.

Taal

De officiële taal is het Nepali, maar er worden nog zo’n dertig andere talen gesproken. In grote steden en de toeristencentra kunt u zich goed in het Engels verstaanbaar maken.

Communicatie

Het landnummer is 977. In de meeste grote steden kunt u uw mobiele telefoon gebruiken, hoewel het netwerk niet altijd betrouwbaar is. Op veel plaatsen kunt u gebruik maken van internet en in Thamel, de toeristische wijk van Kathmandu, zijn voldoende gratis wifi-mogelijkheden.

Geld

De munteenheid is de Nepalese roepie (NPR). Er gaan zo’n 100 roepies in een euro. In grote steden kunt u geld opnemen met uw pinpas en betalen met uw creditcard. Maar zorg ook altijd voor voldoende contant geld.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt. U kunt over het algemeen met uw eigen stekkers terecht, maar het is altijd handig een wereldstekker mee te nemen. Tijdens de droge periode wordt er een aantal uren per dag geen stroom geleverd. Dit gaat volgens een vast schema dat u bijvoorbeeld in uw hotel kunt opvragen.

Vervoer ter plaatse

In grote steden kunt u zich goed per taxi verplaatsen. Het is ook niet duur een auto met chauffeur te huren.

Veiligheid

Nepal kent politieke en sociale spanningen, vandaar dat het ministerie van Buitenlandse Zaken u in zijn reisadvies aanraadt ‘waakzaamheid te betrachten’. Vanwege protestacties, wegblokkades en stakingen is het verstandig de berichtgeving in de lokale media te volgen.

Gezondheid

Vaccinaties voor DTP, hepatitis A en tyfus zijn aan te bevelen. Raadpleeg de GGD, uw huisarts of een travel clinic. Drink in Nepal nooit water uit de kraan.

Boeken

Het boek Olifantenpolo: Opkomst en ondergang van een hotel in Nepal van Cas de Stoppelaar, Nederlands honorair consul van Nepal, geeft een aardig beeld van het moderne Nepal. Te koop bij het Nepalese consulaat in Amsterdam.

Informatie

Nepalese ambassade: Avenue Brugmann 210, 1050 Brussel, tel. +32 (0)23462658. Nepalees consulaat: Keizersgracht 463, 1017 DK Amsterdam, tel. 020-206241530, www.nepal.nl.

This is an image