Met zijn vulkanen, bergen, meren, stranden en de oudste Spaanse koloniale stad in de regio is Nicaragua serieuze concurrentie voor alle buurlanden. Ondanks de rijke geschiedenis, de weelderige natuur en exotische Latijns-Amerikaanse cultuur is Nicaragua nog heerlijk onontdekt. Trek je terug op Little Corn Island, ga surfen bij surfersparadijs San Juan del Sur, zeil van eilandje naar eilandje op het grootste meer van Midden-Amerika en dwaal door de smalle straatjes van koloniaal Granada. Dit zijn de negen redenen waarom Nicaragua op je bucketlist moet staan voor 2016!

1. Een van de oudste steden van Latijns-Amerika

Kleurrijke gebouwen, grote kerken, groene parken en een gigantisch meer: koloniaal Granada heeft eigenlijk alles. De stad, recht aan de voet van een vulkaan, werd in de zestiende eeuw gesticht door de Spanjaarden. Wie uren door de drukke straatjes met koloniale kerken, winkeltjes en huizen dwaalt, maakt een reis terug in de tijd.

This is an image

2. De ongerepte natuur

Bijna een vijfde van het Nicaraguaans grondgebied is beschermd in de vorm van nationale parken of natuurreservaten. In totaal heeft Nicaragua 78 natuurreservaten en wildparken met vulkanen, regenwouden, stranden, valleien en verbluffende biodiversiteit. Spot jaguars en miereneters in het regenwoud van het Indio-Maìz Biological Reserve of verken met een bootje het moerasland van Los Guatuzos Wildlife Refuge, waar je vogels, apen, kaaimannen en luiaards spot. Om maar even iets te noemen…

3. De talloze vulkanen die je kunt beklimmen

Nicaragua wordt ook wel ‘het land van meren en vulkanen’ genoemd: vulkaanboarden is hier zelfs een sport! Van noord naar zuid loopt er een indrukwekkende strip vulkanen over het land. Beklim actieve en slapende vulkanen, zwem in kratermeren, wandel over beboste hellingen en gluur over de rand van een krater een vulkaan in. Vooral spectaculair is het bewandelen van de actieve Concepciónvulkaan, die je in zeven tot tien uur trotseert!

4. Het avontuur in de natuur

Als je geen vulkaan aan het beklimmen bent of eraf aan het surfen bent met een board, maak je wel een trektocht door de jungle, berijd je de golven van de Caribische zee of kajak je over een wilde rivier. Nicaragua is uitgegroeid tot een bestemming waar je unieke avontuurlijke tochten maakt! Een plek die tot 2004 nog onontdekt was is de Somoto Canyon in het verre noorden van Nicaragua, waar je omringd door vlinders en vleermuizen tot aan je knieën door het water van de kloof ploetert.

5. Paradijselijke pirateneilanden

Zo’n tachtig kilometer vanaf het kustplaatsje Bluefields ligt misschien wel het best bewaarde geheim van de Caribe: The Corn Islands. Deze twee tropische eilanden – Big Corn Island en Little Corn Island – dienden in de zeventiende eeuw als schuilplaats voor zeerovers. Tegenwoordig zijn het gewoonweg geweldige eilanden met schattige strandhuisjes, exotische fruitbomen, inheemse palmen en witte zandstranden waar niemand ooit over praat.

6. Kunst op het grootste meer van Centraal Amerika

Midden in het grootste meer van Midden-Amerika liggen de Solentiname Islands: een groep van 36 eilanden, die een hele eigen kunststijl hebben ontwikkeld. Deze kunststijl heet primitivist en is te danken aan een priester die de inboorlingen het eiland op een bepaalde manier leerde schilderen tijdens de jaren zestig. Schilderijen van lokale kunstenaars verbeelden de eilanden als een paradijs van weelderige flora, exotische vogels en mensen die vrolijk hun dagelijkse leven leiden. Met een kajak verplaats je je van het ene naar het andere eiland.

This is an image

7. Het kleurrijke en smakelijke eten

Je kunt hele dagen doorbrengen op de kleurrijke markten van Nicaragua waar je je tegoed doet aan verse vis, bakbananen en rijst. Naast de lekkerste onbekende vruchten die je ooit geproefd hebt, eet je typische Caribische en Mexicaanse gerechten, zoals kreeft met kokos of een lekkere enchilada. Nicaragua staat trouwens ook bekend om zijn heerlijk subtiele, zoete koffie.

8. De feestjes in San Juan del Sur

In surfersparadijs San Juan del Sur, een stadje aan de Pacifische kust, kun je vissen, surfen en yoga’en, maar je kunt er vooral ook heel goed feesten in één van de vele strandtenten. Dit is de plek in Nicaragua waar je naartoe komt om écht vakantie te vieren.

9. De verlaten Caribische palmstranden

De Pearl Cays is een verlaten eilandengroep in de Caribische zee en één van de belangrijkste voedselgebieden van de groene zeeschildpad. Wadend in het kristalheldere water dat aanspoelt op het witte palmstrand achter je, zie je in de verte dolfijnen uit het water springen. Tijdens de lunch eet je verse vis die je die ochtend gevangen hebt. Cheers!