‘Lord of The Rings’-vulkaan staat op springen

Nieuw-Zeeland waarschuwt wandelaars en bergbeklimmers om uit de buurt te blijven van de Ruapehuvulkaan in het Tongariro National Park. Geologen hebben verhoogde activiteit gemeten.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:58 CET
Foto van Colin Bush/EyeEm/Getty Images

Naast dat er een verhoogde uitstoot van vulkanische gassen is gemeten, is de temperatuur van het kratermeer sinds half april gestegen van 25 °C naar 46 °C. De alarmeringfase is daarmee opgehoogd en wandelaars wordt aangeraden minimaal twee kilometer bij de krater vandaan te blijven. Vulkanoloog Brad Scott vertelt aan de New Zealand Herald dat de activiteit veroorzaakt wordt door gesmolten lava die klem zit in de Ruapehu.

De beroemde Tongariro Crossing in het Tongariro National Park.
Foto van Matteo Colombo/Getty Images

De grillige rotsformaties en angstaanjagende dorre landschappen van het Tongariro National Park – met in totaal drie vulkanen – vormden het decor voor de filmserie Lord of The Rings en trekken jaarlijks duizenden toeristen. Mocht de Ruapehuvulkaan uitbarsten dan zal de lava waarschijnlijk niet verder komen dan een paar kilometer van de vulkaan zelf, dus mensen in omringde leefgebieden hoeven zich geen zorgen te maken. De laatste uitbarsting vond plaats in 2007. 

Meer Nieuw-Zeeland? Lees de reportage: Nieuw-Zeeland: Gouden Decor.

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.