Naast dat er een verhoogde uitstoot van vulkanische gassen is gemeten, is de temperatuur van het kratermeer sinds half april gestegen van 25 °C naar 46 °C. De alarmeringfase is daarmee opgehoogd en wandelaars wordt aangeraden minimaal twee kilometer bij de krater vandaan te blijven. Vulkanoloog Brad Scott vertelt aan de New Zealand Herald dat de activiteit veroorzaakt wordt door gesmolten lava die klem zit in de Ruapehu.

De beroemde Tongariro Crossing in het Tongariro National Park
De beroemde Tongariro Crossing in het Tongariro National Park.
Matteo Colombo/Getty Images

De grillige rotsformaties en angstaanjagende dorre landschappen van het Tongariro National Park – met in totaal drie vulkanen – vormden het decor voor de filmserie Lord of The Rings en trekken jaarlijks duizenden toeristen. Mocht de Ruapehuvulkaan uitbarsten dan zal de lava waarschijnlijk niet verder komen dan een paar kilometer van de vulkaan zelf, dus mensen in omringde leefgebieden hoeven zich geen zorgen te maken. De laatste uitbarsting vond plaats in 2007.

Meer Nieuw-Zeeland? Lees de reportage: Nieuw-Zeeland: Gouden Decor.