Bouw van nieuw vogel- en viseiland in het Haringvliet

Het Wereld Natuur Fonds ging van start met de bouw van een eiland met onmisbare voedsel-, broed- en voortplantingsplaatsen voor vogels en vissen.

Door Redactie
Gepubliceerd 31 aug. 2018 10:59 CEST
Artist impression van het nieuwe vogel-en viseiland dat het Wereld Natuur Fonds gaat bouwen in het ...
Artist impression van het nieuwe vogel-en viseiland dat het Wereld Natuur Fonds gaat bouwen in het Haringvliet.
Foto door WWF

Binnenkort is het zover: de Haringvlietsluizen bij de Zuid-Hollandse eilanden gaan voor het eerst op een kier sinds de permanente afsluiting in 1970. Hierdoor is er weer een open verbinding tussen de Rijn, de Maas en de Noordzee en dat is cruciaal voor trekvissen en vogels. Toch ontstaan er dan niet meteen getijden met zandbanken, die vogels en vissen zo hard nodig hebben.

Daarom bouwt het Wereld Natuur Fond een eiland bij Middelharnis, middenin het Haringvliet. Op en rond de nieuw aangelegde zandbank kunnen vissen paaien en opgroeien en vinden trekvogels volop gelegenheid om te broeden en eten te zoeken.

Herstel van de natuur

Het openen van de Haringvlietsluizen is een belangrijke stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier en het terugbrengen van de verloren deltanatuur. Het Haringvliet wordt zo weer een internationaal kruispunt voor vogels en vissen.

Bas Roels, senior adviseur zoetwater bij WWF: "Op die locatie lag al een natuurlijke zandbank, maar deze is door het wegvallen van eb en vloed onder water verdwenen. Daarom wordt er een nieuwe zandbank aangelegd van zo'n zes hectare. Een deel hiervan komt permanent boven water en daar kunnen soorten zoals kleine plevier en sterns broeden. De ondiepe oevers zijn een uitstekend foerageergebied voor soorten zoals kluut en lepelaar. Allemaal soorten die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.”

Dag 1 van de start van de bouw van het vogeleiland.
Foto door Michiel Rotgans

Goed nieuws voor vogelkijkers

Voor mensen is het nieuwe vogel- en viseiland ook goed nieuws, want er komt een vogelkijkpunt om de bijzondere soorten die hier straks broeden van dichtbij te bekijken.

Trekvissen nog geen ruim baan

Zoals de vogels straks op het nieuwe eiland zullen foerageren, kunnen bedreigde vissoorten door de open verbinding tussen zee en rivieren weer de rivieren op zwemmen om stroomopwaarts tot in Duitsland en Zwitserland naar paaigronden te trekken. Aan beide zijden van het Haringvliet wordt echter nog met fuiken en staande netten gevist op garnalen. De migrerende vissen, zoals steur en zalm, hebben dus grote kans om als bijvangst uit het water te worden gevist. WWF heeft er vertrouwen in dat er op korte termijn een oplossing wordt gevonden.

Welke vogels en vissen gaan het nieuwe eiland in het Haringvliet gebruiken? Bekijk hier de fotogalerij.

Dit artikel is aangepast op 15 november 2018 om recht te doen aan recente ontwikkelingen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Dit was de grootste vogel die ooit heeft geleefd
Dieren
Aantal weidevogels neemt wereldwijd sterk af
Dieren
Hoe overleefden vogels uit het dinotijdperk de apocalyps na de meteorietinslag?
Dieren
Zeldzaam kuikenfossiel gevonden in rots uit dino-tijdperk
Dieren
Fantastische video van man die met vogels vliegt

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.