Volgens Guttenfelder krijgt toneel nu hoge prioriteit voor jonge kinderen in NoordKorea Op deze foto staat een kleuter op het punt een toneelstuk op te voeren over een populair kindersprookje

21 februari 2016

Fotograaf David Guttenfelder is een van de weinige westerlingen die lange tijd in Noord-Korea heeft verbleven. Hij begon in 2000 met zijn reizen naar het geïsoleerde land en hielp met het oprichten van het Associated Press Bureau in Pyongyang in 2012. Hij heeft een culturele verschuiving gezien in de hoofdstad door de jaren heen. De verandering reed binnen op wielen.

“Skaten en Noord-Korea - twee dingen die je niet snel met elkaar in verband zou brengen.”

Guttenfelder zei dat sinds Kim Jong-Un aan de macht kwam als dictator in 2011 er een motivatie is om Pyongyang op internationaal niveau te krijgen. Sportiviteit en recreatie krijgen nadrukkelijk extra aandacht in deze motivatie. En dat betekent skaten. “Ik kan het aantal skate-locaties in de hoofdstad en daarbuiten niet meer tellen.”, zegt Guttenfelder. “Het begon eerst bij de elite, maar het heeft zich over het hele land verspreidt, deze neiging van mensen om naar buiten te gaan en te sporten en zich te ontspannen.”

Guttenfelder heeft af en aan in Noord-Korea gewoond in de drie jaar nadat het Associated Press Bureau is geopend. Zijn opdracht was om niet alleen het nieuws, maar ook het dagelijks leven te fotograferen. “Mijn hele werk als fotojournalist daar, bestond uit kritisch kijken.” zegt hij. “Maar ik wilde ook humaan zijn en laten zien hoe normale mensen het doen, hoe zij hun leven proberen te leiden.”

Zijn toewijding in het fotograferen van Noord-Korea door de jaren heen heeft hem ook wat opgeleverd. Deze week won Guttenfelder de derde prijs in de 2016 World Press Photo wedstrijd, in de categorie 'langetermijnprojecten'.

Noord-Koreanen hebben erg weinig vrije tijd; de meesten werken er zes dagen per week. En ze hebben ook erg weinig te zeggen over hoe ze hun vrije tijd gebruiken. Maar Guttenfelder laat in zijn foto's zien dat Noord-Koreanen niet alleen skaten - ze dansen, spelen basketbal, spelen computergames, duiken van de hoge plank, en spelen toneel. “Veel hiervan is alleen weggelegd voor de bovenlaag van de bevolking.” benadrukt Guttenfelder. “Maar zij zijn niet meer de enigen. Het is inmiddels echt ingeburgerd.”

KIJK MAANDAG 11 JANUARI DE DOCUMENTAIRE INSIDE NORTH KOREA: CRIMINAL STATE OP NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL.