Reis
Vanaf Schiphol vliegen diverse maatschappijen via Dubai naar Oman, waaronder SWISS.

Beste periode
De zomerperiode (april tot oktober) is in het centrale woestijngebied en het noorden van het land zeer heet. Het beste is Oman te bezoeken tussen oktober en april, dan is het rond de 25 graden. In het zuiden van Oman is het zowel in de zomer als in de winter 30 graden, maar in de zomer is het daar regentijd.

Geld & visa
Oman kent de Omani Rial. 1 euro = 0,6 OMR. Een visum voor Oman kun je op het vliegveld van Muscat (Maskate) aanschaffen. Het kost circa 20 OMR en is een maand geldig. Voor 10 dagen betaal je 5 OMR.

Tijdsverschil
In de winter is het in Oman 3 uur later, in de zomer 2 uur.

Veiligheid
Het officiële reisadvies van het ministerievan Buitenlandse Zaken luidt ‘waakzaamheid betrachten’ vanwege de onrust in de regio. Verder is Oman een uiterst veilig land met lage criminaliteitscijfers.

Gezondheid
Wie langer dan twee weken in Oman verblijft, worden inentingen tegen dtp, hepatitus-A, gele koorts en buiktyphus aangeraden.

This is an image

Overnachten
De hotels in Oman behoren tot de duurste van de wereld en zijn een attractie op zich. Het Chedi in Muscat (foto boven), met de grootste spa van Oman, drie zwembaden en uitzicht op zee won in 2012 de Travelers’ Choice Award van TripAdvisor. Minstens zo indrukwekkend is het Six Senses Hotel in Zighy Bay. Sushi bij het ontbijtbuffet, een gratis gym en sauna, privézwembad pal voor je villa, eigen waterbronnen en een moestuin waar groenten en kruiden voor in de keuken worden verbouwd. Een nachtje paradijs tussen de sterren kost minstens 570 euro.

Taal
Arabisch. In de steden spreken de meeste Omani Engels.

Info & reisgidsen
Kijk voor meer informatie op de website van Visit Oman. Een goede reisgids is de Lonely Planet van Oman, UAE & Arabian Peninsula. Nederlandstalige brochures zijn hier te bestellen.

Boeken
Arabian Sands van Wilfred Thesiger is het beroemdste boek over Oman (en een aantal omringende landen).

Deze reiswijzer is onderdeel van het verhaal van Marjolijn van Heemstra uit Traveler 4-2012.