Architectuur en vakmanschap in Bregenzerwald

Mocht er binnenkort een top 10 van ’s werelds belangrijkste architectuurregio’s worden gemaakt, dan staat de Vorarlberger regio Bregenzerwald daar zeker tussen: hier weten ze het traditionele perfect met het moderne te verbinden.

Door Redactie
foto's van Adolf Bereuter, Bregenzerwald Tourismus
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET

Groene weiden vol koeien, machtige bergtoppen en aandoenlijke dorpjes: het Bregenzerwald voldoet in veel opzichten aan het beeld dat velen hebben van Oostenrijk. Tijdens de twaalf nieuwe wandelingen van de ‘Umgang Bregenzerwald ’ zie en begrijp je met welke waarden en ideeën de inwoners de hier heersende sfeer en cultuur hebben gecreëerd. Elke route geeft informatie over diverse aspecten, zoals architectuur, bijzonderheden in het cultuurlandschap, ambachtelijke of ecologische details en artistieke, culinaire of toeristische creaties. 

In Bregenzerwald valt de moderne architectuur je meteen op. In deze regio wordt al sinds jaar en dag energiebewust gebouwd. Met materialen als glas, hout, steen en beton plaatsen architecten en ambachtslieden de plaatselijke bouwtradities in een heel nieuw perspectief. De vaklui maken met hun oude technieken moderne, duurzame meubels voor een passende inrichting. Een mooi voorbeeld hiervan is het Werkraum Haus in Andelsbuch, ontworpen door de bekende Zwitserse architect  Peter Zumthor. Het gebouw dient als grote etalage voor de ambachtelijke cultuur in het Bregenzerwald. Het Werkraum Haus toont ontwerpen van de Werkraum-ambachtslieden en wisselende tentoonstellingen. 

Foto door Adolf Bereuter, Bregenzerwald Tourismus

Ook bijzonder is een project in de gemeente Krumbach. Hier ontwierpen gerenommeerde architecten zeven moderne bushalten, die elk een lust voor het oog zijn. Het project viel internationaal veel aandacht ten deel en kreeg een speciale onderscheiding in het kader van de Oostenrijkse Staatsprijs voor Architectuur. Het Bregenzerwald is een van de mooiste gebieden in Oostenrijk om te wandelen. Vergeet dus vooral niet om ook volop te genieten van de romantische berghutjes, de spiegelende bergmeren, de Alpenweiden en de delicatessen die hier worden geproduceerd.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oostenrijk
Kletteren en klauteren in Tirol
Oostenrijk
Dit inspirerende natuurschoon doet al je zorgen verdwijnen
Reizen
16x geheimen van Azië
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Deze man reed in een elektrische auto naar de andere kant van de wereld

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.