Duiken in ondergelopen park in Oostenrijk

Het natuurgebied in de Oostenrijkse regio Tragoß ondergaat elk half jaar een complete metamorfose: iedere zomer verandert het park in een duikparadijs.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:58 CET
Foto door Westend61/Getty Images

Dit artikel werd gepubliceerd op 11 juli 2014.

Waar je in de winter nog uitpuft op een bankje in het wandelgebied aan de voet van het Oostenrijkse Hochschwabgebergte, zal je in de zomer wellicht even met je ogen moeten knipperen. Het park heeft plaatsgemaakt voor een smaragdgroen meer: de Grüner See.

Foto door Gstetti, Flickr

Het meer wordt in het voorjaar langzaam gevormd door smeltwater uit de bergen, totdat alle bankjes, bruggetjes en bomen voor een groot deel onder water verdwenen zijn. Duikers en snorkelaars kunnen de bijna surrealistische onderwaterwereld van het kristalheldere meer – met een intens groene kleur vanwege het gras en de bladeren die iedere zomer onder het wateroppervlak verdwijnen – verkennen tot wel 12 meter diep. Laat je meevoeren langs de bankjes, bruggen, bomen en bewegwijzering van de Grüner See!

Foto door Harald Hois, Flickr

Update: Duiken in de Grüner See is vanaf oktober 2015 verboden. Reden van het uitgevaardigde duikverbod is dat natuurbeschermers ervan overtuigd zijn dat het karakteristieke heldere water plus de vegetatie mogelijk aangetast worden door het duiken. Het opwaaiende stof belemmert mogelijk de plantengroei. 

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oostenrijk
Kletteren en klauteren in Tirol
Oostenrijk
Boerderijvakantie: Feest voor kinderen én volwassenen
Oostenrijk
Zell am See-Kaprun: Spectaculaire uitzichten
Oostenrijk
Reizen naar Oostenrijk: 5 praktische vragen
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.