Duiken in ondergelopen park in Oostenrijk

Het natuurgebied in de Oostenrijkse regio Tragoß ondergaat elk half jaar een complete metamorfose: iedere zomer verandert het park in een duikparadijs.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:58 CET
Foto van Westend61/Getty Images

Dit artikel werd gepubliceerd op 11 juli 2014.

Waar je in de winter nog uitpuft op een bankje in het wandelgebied aan de voet van het Oostenrijkse Hochschwabgebergte, zal je in de zomer wellicht even met je ogen moeten knipperen. Het park heeft plaatsgemaakt voor een smaragdgroen meer: de Grüner See.

Foto van Gstetti/Flickr

Het meer wordt in het voorjaar langzaam gevormd door smeltwater uit de bergen, totdat alle bankjes, bruggetjes en bomen voor een groot deel onder water verdwenen zijn. Duikers en snorkelaars kunnen de bijna surrealistische onderwaterwereld van het kristalheldere meer – met een intens groene kleur vanwege het gras en de bladeren die iedere zomer onder het wateroppervlak verdwijnen – verkennen tot wel 12 meter diep. Laat je meevoeren langs de bankjes, bruggen, bomen en bewegwijzering van de Grüner See!

Foto van Harald Hois/Flickr

Update: Duiken in de Grüner See is vanaf oktober 2015 verboden. Reden van het uitgevaardigde duikverbod is dat natuurbeschermers ervan overtuigd zijn dat het karakteristieke heldere water plus de vegetatie mogelijk aangetast worden door het duiken. Het opwaaiende stof belemmert mogelijk de plantengroei. 

 

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.