Tennengau: Proeven van alpenlekkernijen

Wie van hartig houdt, komt in Tennengau goed aan zijn trekken. Vroeger werd hier het kostbare zout gewonnen. Tegenwoordig staat deze groene, Oostenrijkse streek bekend om lekkernijen als Almkäse en berglam. Je kunt er zelfs wandelen met een kaassommelier.

Door Marianne Wilschut
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:58 CET
Foto door Westend61/Getty Images

Zout wordt in Salzburgerland ook wel het witte goud genoemd. Aan dit mineraal dankt de Oostenrijkse deelstaat zijn welvaart. In het district Tennengau werd zout al in de tijd van de Kelten gewonnen, onder andere bij Hallein. Tegenwoordig is deze zoutmijn uit de bronstijd niet meer in gebruik, maar de bijzondere grotten en het zoutmeer kunnen nog wel met een treintje en een vlot worden bezocht. Een geweldig uitje voor kinderen.

De Kelten hebben nog meer sporen nagelaten in Tennengau. Speciaal voor gezinnen met kinderen wijst Cleverix, een Keltisch stripfiguurtje, de weg langs allerlei plekken en attracties waarin de geschiedenis van de regio tot leven komt zoals het Keltisch museum. Ook de Celtic Lightning, de 2200 meter lange rodelbaan op de Duerrnberg is de moeite waard. Je sjeest er de Untersberg en het Dachsteinmassief voorbij.

Bezoekers kunnen de beroemde Almkäse proeven tijdens een wandeling langs diverse kaasmakerijen. 
Foto door tennengau.com, Lackner

Op een wat rustiger tempo genieten van de bloeiende veldbloemen en het geklingel van de koeienbellen kan uiteraard ook. Het Lammertal leent zich uitstekend voor een wandeling of fietstocht. De Golling-waterval en de Salzach-kloof zijn spectaculaire natuurfenomenen die zeker een stop waard zijn.

De groene alpenweides leveren ook veel lekkers op. Tennengau staat onder de Oostenrijkers bekend als regio waar je puur kunt genieten en heerlijk uiteten kunt. De bekroonde Almkäse en het berglam horen vaak tot de ingrediënten van streekgerechten. De biologische boeren die deze lekkernijen produceren, heten bezoekers van harte welkom. Er worden zelfs wandelingen langs allerlei kaasmakerijen georganiseerd onder leiding van een kaassommelier.

Meer informatie over Tennengau vind je hier!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oostenrijk
Kletteren en klauteren in Tirol
Oostenrijk
Boerderijvakantie: Feest voor kinderen én volwassenen
Oostenrijk
Zell am See-Kaprun: Spectaculaire uitzichten
Oostenrijk
Reizen naar Oostenrijk: 5 praktische vragen
Frankrijk
10x Franse kaasroutes

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.