Een ijsbeer steekt een ijsvlakte over bij Arctic Bay in het Canadese Nunavut Het was een emotioneel moment voor de fotograaf Ik heb al veel mooie momenten in het wild beleefd en ik kan je verzekeren dat dit het mooiste was dat ik ooit zag Hier zou je kunnen zeggen dat de ijsbeer het smelten van het zeeijs tegenhoudt

Fotograaf Florian Ledoux raakte op zijn tiende al in de ban van de wilde en aantrekkelijke schoonheid van de Noordpool. “De enorme ruimte en de wonderbaarlijke soorten die er leven, trokken me aan. Mijn eerste reis naar het gebied boven de poolcirkel maakte een diepe indruk op me, en dat gevoel wordt nog steeds sterker bij iedere reis,” vertelt Ledoux.

Tegenwoordig maakt Ledoux trektochten over land en in de lucht door IJsland, Groenland, Canada en verder, om het landschap en de dieren die er wonen vast te leggen. Tijdens zijn werk als fotojournalist voor de Franse marine deed Ledoux ervaring op met een eigen project, waarvoor hij de Groenlandse Inuit en hun relatie met het land fotografeerde. Een aantal van zijn foto’s stuurde hij in voor de wedstrijd 2017 National Geographic Nature Photographer of the Year.

In 2017 ging Ledoux naar Tremblay Sound in Canada, op zoek naar ijsberen. Na een nacht vergeefs op zoek te zijn geweest, kwamen Ledoux en zijn team de volgende dag een veelbelovende ijsvlakte tegen. Het was een ideale plek voor ijsberen om te jagen. Toen de teamleden richting het gebied gingen, vonden ze waar ze op hoopten: vier ijsberen die van ijsschots naar ijsschots overstaken, op zoek naar zeehonden. Op zoek naar een nieuw perspectief, maakte Ledoux van bovenaf opnamen van de beren op het ijs. “Ik maakte luchtfoto’s met behulp van een drone. Drones zorgen voor een nieuw perspectief in de traditionele wildfotografie.” Ledoux moest daarbij de uitdagingen het hoofd bieden die het Noordpoolgebied met zich meebrengt voor drones, zoals de extreme kou, de inwerking van magnetische polen op apparaten en zelfs kompasproblemen. Bovendien bestuurde hij zijn drone ook nog eens vanaf een bewegende boot.

Ledoux gaat zorgvuldig om met alle leefgebieden waar hij zich in begeeft, hij leest zich in over het gedrag van dieren en steekt tijd in het bestuderen van diersoorten voordat hij op pad gaat. Hij wil het grotere verhaal vastleggen van het noordpoolgebied en de dieren die daar ondanks alles overleven. “Er is voor mij niets mooiers dan in hun buurt zijn en de ruimte met hen delen. Mijn eerste ontmoeting met een ijsbeer zal ik nooit vergeten, we bleven drie uur in hun buurt en al die tijd huilde ik.”

Het noordpoolgebied is waar de fotograaf zich thuis voelt als hij niet thuis is, en waar hij zijn fotoinspiratie vandaan haalt. “Dat zijn ongelooflijke momenten voor mij, het maakt iets in me los. Mijn lichaam en mijn ziel worden overspoeld door een heel diep gevoel. Het is waar ik voor leef. Als ik fotografeer, ben ik in een andere wereld.”

Wat gaat Ledoux verder nog doen? Hij wil doorgaan met zijn langlopende Noordpoolproject, waarvoor hij luchtfoto’s maakt in verschillende jaargetijden. Daarnaast begeleidt hij samen met zijn partner Noordpoolreizen, om bezoekers voorlichting te geven en zijn liefde voor fotografie te delen.

Bekijk meer foto’s van Florian Ledoux op florian-ledoux.com en op Instagram via @florian_ledoux_photographer.