Hoog in de Himalaya wordt het landschap steeds groener. Door klimaatverandering zijn de gletsjers in de Indiase regio Ladakh geslonken en zijn neerslag- en temperatuurpatronen grilliger geworden. Het smeltwater dat nodig is om gerstvelden en appelboomgaarden te irrigeren in de lente, bereikt de gewassen niet voor de zomer. Om boeren een mislukte oogt te besparen, bedacht ingenieur Sonam Wangchuk een manier om de gletsjer naar de mensen te brengen.

Met 120.000 euro afkomstig uit crowdfunding bouwde Wangchuk een twintig meter hoge ijsstoepa met een kunstmatige ‘gletsjer’: pijpen waardoor hij smeltwater uit bergbeekjes naar een dorp in Ladakh voerde. Daar spuit het water als een geiser uit een verticale pijp en bevriest het in de vorm die veel wegheeft van een boeddhistisch altaar. Zodra de lentezon de akkers opwarmt, smelt het gevaarte.

Sonam Wangchuk
Sonam Wangchuk
Stefan Walter

Het prototype van Wangchuk smolt in april, waarna het smeltwater kon worden gebruikt om pas geplante populieren te irrigeren. Momenteel legt Wangchuk een pijplijn aan om nog vijftig ijsstoepa’s te kunnen bouwen. Elke stoepa kan per jaar tien miljoen liter water aanvoeren. Inmiddels vindt zijn project wereldwijd navolging. Afgelopen jaar werd de eerste ijsstoepa in de Zwitserse Alpen gebouwd. Nu werkt hij aan het opnieuw bevriezen van een gletsjermeer in India om overstromingen tegen te gaan.

De ijsstoepa is niet de eerste innovatie waarmee Wangchuk opzien baart. Eerder bouwde hij warmte-efficiënte ovens en ontwierp hij gebouwen op zonne-energie, waarmee hij diverse onderscheidingen won. Het geld dat hij daarmee ophaalde, zal worden gebruikt voor de oprichting van een pan-Himalayaanse universiteit die de milieuproblemen in de regio aanpakt.

“Het watertekort is een enorm probleem”, zegt boer Tsering Spalzes in de video voor de crowdfundingcampagne. “Voor onze kinderen wordt het zo onmogelijk om ook boer te worden.” Wangchuk hoopt dat de bevolking zich aanpast en dat er geen nieuwe generatie klimaatvluchtelingen opgroeit. “Dingen die functioneren in New York of New Delhi, werken niet in de bergen. We zullen zelf oplossingen moeten vin- den voor onze eigen problemen.”