“We maken foto’s die mensen versteld moeten doen staan, die mensen de ogen opent, die mensen een halt toeroept." zegt David Doubilet.

Australische zeeleeuwen zwemmen in het water van de Great Australian Bight Deze foto maakt onderdeel uit van de fotogalerij Milestones in Underwater Photography
Australische zeeleeuwen zwemmen in het water van de Great Australian Bight. Deze foto maakt onderdeel uit van de fotogalerij ’Milestones in Underwater Photography’.

David Doubilet kreeg als 8-jarig jongetje op een zomerkamp in New York bij toeval ontzag voor de onderwaterwereld. Hij opende zijn ogen onder water en was op slag gebiologeerd door die wereld in een heel ander licht. In het begin van zijn carrière fotografeerde Doubilet nog door een rubberen anesthesie-ballon voordat hij de overstap maakte naar een echte duikuitrusting, waarmee hij af kon dalen naar de diepten van ’s werelds oceanen.

“We gaan naar de uithoeken van de wereld en dan gaan we onder water,” zo beschrijft hij zijn werk. Sinds zijn eerste opdracht voor National Geographic Magazine, meer dan veertig jaar geleden, heeft Doubilet hier bijna zeventig verhalen voor gepubliceerd.

Allison Russell, University of North Carolina in Chapel Hill

Dit videoportret is geproduceerd door National Geographic Magazine in samenwerking met de University of North Carolina-Chapel Hill. Het maakt onderdeel uit van een doorlopende reeks gesprekken met de fotografen van het magazine. Hierin proberen we de kracht achter fotografie te ontdekken en antwoord te vinden op de vraag waarom dit leven deze fotografen zo goed ligt. Kom meer te weten over hoe de serie tot stand kwam en bekijk hier de volledige trailer.