De diepte in om verborgen onderwaterwerelden te belichten

Fotograaf David Doubilet probeert de invloeden van klimaatverandering en menselijk handelen op het leven in zee te begrijpen.

Door Janna Dotschkal
foto's van Jennifer Hayes And David Doubilet
Gepubliceerd 9 aug. 2018 09:57 CEST

Voor fotograaf David Doubilet is onderwaterfotografie een manier van leven. Doubilet duikt al sinds zijn achtste en maakt sinds zijn twaalfde foto’s onder water. In 2016 vertrok Doubilet op ontdekkingsreis naar het schitterende zeereservaat Jardines de la Reina van Cuba. Dit enorme gebied van ongeveer 2200 vierkante kilometer is een ‘vloeibare tijdcapsule’. Naast andere natuurwonderen herbergt het reservaat een weelderig rif dat bijna onaangetast is door de tijd en klimaatverandering. Doubilet en zijn partner, Jennifer Hayes, zetten hun jarenlange ervaring in om een plek te belichten die door slechts weinigen is aanschouwd.

Kleine, zilverkleurige koornaarvissen zwermen door een mangrovebos.
Foto door David Doubilet

In het kader van onze serie ‘Through the Lens’ kijken we naar het werk van Doubilet en proberen we te achterhalen wat hem drijft.

Wat was je eerste foto die je echt belangrijk vond?

Veel foto’s zijn om verschillende redenen belangrijk, bijvoorbeeld uit persoonlijk, professioneel of natuurbeheeroogpunt. Eén foto is onze wereld ontstegen toen ik de eer kreeg om de wereldzeeën te vertegenwoordigen. Een foto van een rif in de Rode Zee werd elektronisch vastgelegd op grammofoonplaten die meegingen aan boord van de Voyager 1.

Als je geen fotograaf zou zijn, wat zou je dan zijn? 

Marinepiloot, militair historicus of banjospeler.

Wie is je grootste inspiratie?

Een bruine anemoonvis heeft zich in de tentakels van een zeeanemoon genesteld.
Foto door David Doubilet

Dat zijn er veel, bijvoorbeeld Jacques Cousteau, dr. (Doc) Harold Edgerton en de National Geographic-fotografen Luis Marden en Bates Littlehales.

Waardoor wordt je passie voor fotografie aangewakkerd?

De wens om een foto te maken die mensen aan het denken zet over de zee, ze verliefd doet worden op de zee en ertoe leidt dat ze de zee willen beschermen.

Wat is de perfecte foto?

Bij de Kaaimaneilanden scheren roggen vlak over de zeebodem.
Foto door David Doubilet

De perfecte foto heeft de kracht om je aandacht te grijpen en vast te houden. Foto’s kunnen mensen iets leren, iets belichten of ontluisteren. Ik houd van foto’s die wetenschap, natuurbehoud en poëzie combineren.

Wat is je meest kostbare bezit op werkgebied?

Een eenzame papegaaivis kijkt naar een school grombaarzen.
Foto door David Doubilet

Waarschijnlijk mijn onderwaterflitsers, omdat ze een wereld belichten die aan ons zicht is onttrokken. Maar fotoapparatuur is natuurlijk vervangbaar en mensen niet. Voor een goed verhaal is een goed team nodig: van fotograaf tot reparateur, gids, wetenschapper en anderen die onschatbare kennis met zich meebrengen.

Wat is het belangrijkste advies dat je beginnende fotografen kunt meegeven?

Fotografie is een universele taal die alle culturele verschillen overstijgt. Je afbeeldingen zijn de stem waarmee je passie wordt omgezet in een visie. Volg je passie, of dat nu vogels, vlinders, bizons, gebouwen of ballonnen zijn. Experimenteer, maak fouten en benut kansen.

Meer werk van David Doubilet vind je op zijn website. Je kunt hem ook volgen op Instagram. Janna Dotschkal is fotoredacteur voor National Geographic.

Dit interview is bewerkt voor lengte en duidelijkheid. Het verhaal verscheen oorspronkelijk in het Engels op NationalGeographic.com.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Perpetual Planet
Ontmoet de meesterfotograaf met maar een missie: ons de zee laten zien
Perpetual Planet
David Doubilet over de wondere wereld onder water
Perpetual Planet
Filipijnse ‘hart van koraal’ blijft kloppen
Perpetual Planet
's Werelds gelukkigste land is ook CO2-neutraal
Perpetual Planet
Onderzeese schat bij Cuba bedreigd door toerisme?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.