Voor fotograaf David Doubilet is onderwaterfotografie een manier van leven. Doubilet duikt al sinds zijn achtste en maakt sinds zijn twaalfde foto’s onder water. In 2016 vertrok Doubilet op ontdekkingsreis naar het schitterende zeereservaat Jardines de la Reina van Cuba. Dit enorme gebied van ongeveer 2200 vierkante kilometer is een ‘vloeibare tijdcapsule’. Naast andere natuurwonderen herbergt het reservaat een weelderig rif dat bijna onaangetast is door de tijd en klimaatverandering. Doubilet en zijn partner, Jennifer Hayes, zetten hun jarenlange ervaring in om een plek te belichten die door slechts weinigen is aanschouwd.
In het kader van onze serie ‘Through the Lens’ kijken we naar het werk van Doubilet en proberen we te achterhalen wat hem drijft.
Wat was je eerste foto die je echt belangrijk vond?
Veel foto’s zijn om verschillende redenen belangrijk, bijvoorbeeld uit persoonlijk, professioneel of natuurbeheeroogpunt. Eén foto is onze wereld ontstegen toen ik de eer kreeg om de wereldzeeën te vertegenwoordigen. Een foto van een rif in de Rode Zee werd elektronisch vastgelegd op grammofoonplaten die meegingen aan boord van de Voyager 1.
Als je geen fotograaf zou zijn, wat zou je dan zijn?
Marinepiloot, militair historicus of banjospeler.
Wie is je grootste inspiratie?
Dat zijn er veel, bijvoorbeeld Jacques Cousteau, dr. (Doc) Harold Edgerton en de National Geographic-fotografen Luis Marden en Bates Littlehales.
Waardoor wordt je passie voor fotografie aangewakkerd?
De wens om een foto te maken die mensen aan het denken zet over de zee, ze verliefd doet worden op de zee en ertoe leidt dat ze de zee willen beschermen.
Wat is de perfecte foto?
De perfecte foto heeft de kracht om je aandacht te grijpen en vast te houden. Foto’s kunnen mensen iets leren, iets belichten of ontluisteren. Ik houd van foto’s die wetenschap, natuurbehoud en poëzie combineren.
Wat is je meest kostbare bezit op werkgebied?
Waarschijnlijk mijn onderwaterflitsers, omdat ze een wereld belichten die aan ons zicht is onttrokken. Maar fotoapparatuur is natuurlijk vervangbaar en mensen niet. Voor een goed verhaal is een goed team nodig: van fotograaf tot reparateur, gids, wetenschapper en anderen die onschatbare kennis met zich meebrengen.
Wat is het belangrijkste advies dat je beginnende fotografen kunt meegeven?
Fotografie is een universele taal die alle culturele verschillen overstijgt. Je afbeeldingen zijn de stem waarmee je passie wordt omgezet in een visie. Volg je passie, of dat nu vogels, vlinders, bizons, gebouwen of ballonnen zijn. Experimenteer, maak fouten en benut kansen.
Meer werk van David Doubilet vind je op zijn website. Je kunt hem ook volgen op Instagram. Janna Dotschkal is fotoredacteur voor National Geographic.
Dit interview is bewerkt voor lengte en duidelijkheid. Het verhaal verscheen oorspronkelijk in het Engels op NationalGeographic.com.